Huis ten Bosch

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk

Koordinater: 52°5′35″N 4°20′38″Ø

Huis ten Bosch

Huis ten Bosch er ett av den nederlandske kongefamiliens fira offisielle slott og ligger i Haag. Det er Beatrix av Nederlands bosted siden 1981.

Byggingen av slottet på starten den 2. september 1645 under ledelse av Bartholomeus Drijffhout og etter tegninger av Pieter Post og Jacob van Campen. Det bebodd av Elisabeth Stuart og hennes man som da bodde i eksil. Når bygget var klart ble det benyttet som sommerbosted av Frederik Hendrik og hans hustru Amalia von Solms. Etter hans død i 1647 dedikert hun slottet til sin mann. Under ledelse av Jacob van Capmen ble Oreanga rummet fylt med glorifiserende bilder av den avdøde prinsen malt av datidens største kunstnerer som Gerard van Honthorst, Jacob Jordaens, Thomas Willeboirts Bosschaert og Jan Lievens. Matsalen ble designet av Daniel Marot.

Under de ettefølgende 150 årene byttet slottet eier flere ganger fra familjen Nassau, kongen av Preussen og mange stattholdere inntil franskmennene invaderte i 1795. De ga slottet til det nederlandske folket, som eier det den dag idag. Louis Bonaparte bodde der mellom 1805 og 1807.

Når Vilhelm I ble nederlandsk konge gjorde han Huis ten Bosch til en av sine offisielle residenser. Det ble favorittstedet for mange i den nederlandske kongefamilien og var under første verdenskrig bostedet til dronning Wilhelmina av Nederland. Dronningen og hennes familie måtte rømme fra slottet til Storbritannia og deretter videre til Canada når tyskerne innvaderte Nederland under andra verdenskrig. Nasistena tenkte å rive slottet, men lot det bli. Det ble dog skadet så mye at det ble ubeboelig.

Slottet ble derfor renovert grundig i perioden 1950-1956 og ble igjen kongelig residens og hovedbosted for kongefamilien i 1981. Det består av en sentral del med to lange fløyer som er cirka 110 meter lange.