Huftarøy

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Huftarøy
Norway - Huftarøy.png
LandNorge Norge
Areal50,4 km²
Høyde o.h.244 meter

Huftarøy
60°03′00″N 5°16′00″Ø

Huftarøy er største øy i øykommunen Austevoll kommune i Vestland fylke. Den har et areal på 49,53 km²,[1] og ligger mellom Møkstrafjorden i vest, Bjørnafjorden i øst, Langenuen og Selbjørnsfjorden i sør og Krossfjorden i nord.[2]

På det nordlige Huftarøy ligger kommunesenteret Storebø, med omtrent 1 200 innbyggere. Bygdene Kolbeinsvik og Vik ligger også på Huftarøy.

Kommunikasjon[rediger | rediger kilde]

Det går ferje fra Hufthamar nord på Huftarøy til Krokeide i Fana bydel i Bergen kommune, og til Hundvåkøy. Denne fergeforbindelsen trafikkeres av to ferger. Sørøst på Huftarøy, i Husavik, går det ferge til Sandvikvåg i Fitjar kommune på øya Stord.

HSDs hurtigbåter og Flaggruten går innom transportknutepunktet Hufthamar nord på Huftarøy.

På sørspissen til Huftarøy binder Selbjørnsbrua øya sammen med Selbjørn, som er den nest største øya i Austevoll kommune. Høsten 2005 ble broprosjektet Austevollsbrua igangsatt, og i 2008 står broprosjektet som skal binde Huftarøy sammen med Hundvåkøy ferdig.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «100 største øyene i Norge». kartverket.no. Kartverket. 4. juni 2014. Arkivert fra originalen 13. februar 2016. Besøkt 16. februar 2016. 
  2. ^ Huftarøy på Norgeskart.no fra Statens kartverk