Hozumi Nobushige

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Hozumi Nobushige

Hozumi Nobushige (født 23. august 1856 i Uwajima Domain (i dagens Ehime Prefektur), død 7. april 1926) var en japansk politiker og jurist under Meijiperioden.

Hozumi ble uteksaminert fra Kaisei Gakko, (forløperen til det keiserlige universitetet i Tokyo), og han studerte i utlandet fra 1876 til 1881. Han reiste først til Storbritannia, hvor han studerte ved University of London og han fikk konsesjon som advokat. Han reiste deretter til Tyskland, der han blant annet studerte ved Humboldt-universitetet som ligger i Berlin.

Da han returnerte til Japan etter studieturen i utlandet, aksepterte han en stilling som professor innen rettsvitenskap og komparativ rett ved det keiserlige universitetet i Tokyo. Sammen med en gruppe med andre advokater, var han en av grunnleggerne av den engelske juridiske skolen som er forløperen til Chuo University, i 1885.

I 1888 ble han tildelt den første doktorgraden i juss fra Japan. En av hans mest dyktig studenter var Kijūrō Shidehara som bestod den juridiske eksamen for deretter å gå inn i den japanske utenrikstjenesten i 1896, før han ble utnevnt til utenriksminister i 1920 og som ble valgt til Japans statsminister etter den andre verdenskrig. Hozumi ble adlet til baron i 1915. Han ble posthumt hedret med å få portrettet sitt på et frimerke i 1998. Han var far til Hozumi Shigeto og han var broren til den konstitusjonelle eksperten Hozumi Yatsuka. Han døde i 1926, i en alder av 70 år.