Skap

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Moderne skap med roterbar innredning

Skap er normalt et møbel som man kan lukke med dører.

Formålet med skap er å oppbevare gjenstander eller installasjoner, og beskytte disse ved å lukke dem inne. Mindre oppbevaringsrom kalles også for skap, og skap kan også være innebygget i vegger. Skap kan ha hyller eller skuffer, eller stang for opphenging av klær.

Typer skap[rediger | rediger kilde]

Garderobeskap[rediger | rediger kilde]

Garderobeskap er et skap som er laget som et møbel som oppbevarer klær og andre gjenstander som har med utkledning å gjøre.

Sikringsskap

Et sikringsskap er et skap i en bygning som inneholder byggets sikringer. I moderne sikringsskap har man normalt hovedsikringer i tillegg til sikringer pr. elektriske kurs. I tillegg er det ofte en jordfeilbryter, overspenningsvern og en kWh-måler i skapet. Det kreves en elektroinstallatør for å gjøre endringer i skapet.

Isskap[rediger | rediger kilde]

Isskap var forløperen til kjøleskapet, og det holdt maten kald ved hjelp av en isblokk i toppen av skapet. Isskapet var kostbart i drift fordi det krevdes et omfattende apparat for henting og distribusjon av isblokkene, samt lagring i et godt isolert ishus eller isbod vinter til sommer. En eller to ganger i uken måtte isskapet forsynes med en ny isblokk, og det var selvfølgelig i sommervarmen behovet for et isskap var størst. Isen ble i Norge hentet fra naturlige innsjøer, og mye is fra Norge ble eksportert til England.

Kjøleskap[rediger | rediger kilde]

Et kjøleskap er hvitevareprodukt som brukes til å beholde mat og drikke i. Det er bygd på samme måte som et skap, men kjøleskapet benytter en varmepumpe for å holde innsiden av skapet kjølig. Vanlig temperatur i et kjøleskap er 4 grader celcius.

Fryseskap[rediger | rediger kilde]

Fryseskap (ofte kalt dypfryser eller fryser) er et husholdningsapparat som produseres i form av fryseboks eller fryseskap og som brukes til konservering av matvarer. Etter hvert er det også blitt utbredt å løse behovet for kjøle- og frysekapasitet i private hjem med såkalte kombiskap som både kan kjøle og fryse. Lett tilgang til råvarer takket være plassering innfelt i kjøkkeninnredningen er et av kombiskapets fortrinn. Vanlig temperatur i et fryseskap er -18 grader celcius til -20 grader celcius.

Våpenskap[rediger | rediger kilde]

Et våpenskap er et type skap som er laget for å beskytte innholdet (våpen og ammunisjon) på en solid og sikker måte. Det er ofte laget av stål eller svært solide tresorter som eik, og kan låses.

Se også[rediger | rediger kilde]