Hopp til innhold

Skap

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Moderne skap med roterbar innredning

Skap er normalt et møbel som man kan lukke med dører.

Formålet med skap er å oppbevare gjenstander eller installasjoner, og beskytte disse ved å lukke dem inne. Mindre oppbevaringsrom kalles også for skap, og skap kan også være innebygget i vegger. Skap kan ha hyller eller skuffer, eller stang for opphenging av klær.

Typer skap[rediger | rediger kilde]

Garderobeskap[rediger | rediger kilde]

Garderobeskap er et skap som er laget som et møbel som oppbevarer klær og andre gjenstander som har med utkledning å gjøre.

Sikringsskap

Et sikringsskap er et skap i en bygning som inneholder byggets sikringer. I moderne sikringsskap har man normalt hovedsikringer i tillegg til sikringer pr. elektriske kurs. I tillegg er det ofte en jordfeilbryter, overspenningsvern og en kWh-måler i skapet. Det kreves en elektroinstallatør for å gjøre endringer i skapet.

Isskap[rediger | rediger kilde]

Isskap var forløperen til kjøleskapet, og det holdt maten kald ved hjelp av en isblokk i toppen av skapet. Isskapet var kostbart i drift fordi det krevdes et omfattende apparat for henting og distribusjon av isblokkene, samt lagring i et godt isolert ishus eller isbod vinter til sommer. En eller to ganger i uken måtte isskapet forsynes med en ny isblokk, og det var selvfølgelig i sommervarmen behovet for et isskap var størst. Isen ble i Norge hentet fra naturlige innsjøer, og mye is fra Norge ble eksportert til England.

Kjøleskap[rediger | rediger kilde]

Et kjøleskap er hvitevareprodukt som brukes til å beholde mat og drikke i. Det er bygd på samme måte som et skap, men kjøleskapet benytter en varmepumpe for å holde innsiden av skapet kjølig. Vanlig temperatur i et kjøleskap er 4 grader celcius.

Fryseskap[rediger | rediger kilde]

Fryseskap (ofte kalt dypfryser eller fryser) er et husholdningsapparat som produseres i form av fryseboks eller fryseskap og som brukes til konservering av matvarer. Etter hvert er det også blitt utbredt å løse behovet for kjøle- og frysekapasitet i private hjem med såkalte kombiskap som både kan kjøle og fryse. Lett tilgang til råvarer takket være plassering innfelt i kjøkkeninnredningen er et av kombiskapets fortrinn. Vanlig temperatur i et fryseskap er -18 grader celcius til -20 grader celcius.

Våpenskap[rediger | rediger kilde]

Et våpenskap er et type skap som er laget for å beskytte innholdet (våpen og ammunisjon) på en solid og sikker måte. Det er ofte laget av stål eller svært solide tresorter som eik, og kan låses.

Se også[rediger | rediger kilde]