Horse Feathers

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Horse Feathers
orig. Horse Feathers
Generell informasjon
SjangerMusikk-komedie
Utgivelsesår1932
Prod.landUSA
Lengde68 min.
SpråkEngelsk
Bak kamera
RegissørNorman Z. McLeod
ProdusentHerman J. Mankiewicz (ikke kreditert)
ManusforfatterBert Kalmar, Harry Ruby, S. J. Perelman, og Will B. Johnstone
MusikkBert Kalmar, Harry Ruby
Foran kamera
MedvirkendeBrødrene Marx, Thelma Todd
FilmselskapParamount
Eksterne lenker

Horse Feathers er en amerikansk komedie fra 1932 og den fjerde filmen med Brødrene Marx. Alle de fire brødrene deltok: Groucho Marx, Chico Marx, Harpo Marx, og Zeppo Marx, foruten også Thelma Todd som College-Enken. Filmen var skrevet av Bert Kalmar, Harry Ruby, S. J. Perelman, og Will B. Johnstone. Kalmar og Ruby skrev også noe av musikken for filmen. Etter sigende har flere av gagsene sin opprinnelse fra brødrenes sceneshow fra slutten av 1920-tallet, kalt Fun in Hi Skule.

Handling[rediger | rediger kilde]

Filmen roterer rundt, blant mange andre ting, collegefotball og en kamp mellom de to fiktive collegene (skolene) Darwin og Huxley. Mange av vitsene om amatørstatusen til fotballspillerne og hvordan reglene ble fleksibelt strukket er forbausende aktuelt den dag i dag. Groucho er naturligvis rektor for skolen og Zeppo er hans sønn. Chico er ismannen, hvilket har en dobbel betydning; den som skaffer is (og hjemmebrent), men er også av natur en skjørtejeger. Harpo er også hundefanger og ismann på deltid. På et tidspunkt oppstår det en debatt mellom Groucho og Chico om utgiftene på is. Groucho argumenterer at regningen bør være mye mindre enn hva den er:

Chico: Her er et forslag. Du skylder oss $200, du betaler oss $2000 og vi er kvitt.
Groucho: Det er ikke et dårlig forslag. Hør her… Jeg skal snakke med min advokat, og om han råder meg å gjøre det... så skal jeg skaffe meg en ny advokat!

Åpningsnummeret består av Groucho og en gruppe av collegeprofessorer som synger og danser i sine svarte, akademiske kapper og i sine flatt og firkantet hodeplagg med svart dusker. Sangen slår fast Grouchos sarkastiske syn på skolen.

Jeg vet ikke hva de har å si
Det gjør ingen forskjell uansett
Hva enn det, jeg er imot det!

Professoren for anatomi er spilt av Robert Greig, en karakterskuespiller som har opptrådt i mer enn hundre filmer, mange av dem i rollen som butler. Han opptrådte også med Brødrene Marx i Animal Crackers.

Filmen har sangen Everyone Says I Love You, skrevet av Bert Kalmar og Harry Ruby, som senere ble tittelsangen for Woody Allens film Everyone Says I Love You fra 1996. Alle de fire brødrene deltar i sangen: Zeppo synger den, harpo plystrer den, Chico synger mens han spiller piano, Harpo spiller den på harpe, og Groucho synger den mens han stemmer en gitar. Sangen er en serenade for Collage-Enken, unntatt når Harpo (hundefangeren) plystrer den for sin hest.

I et morsomt øyeblikk sager Harpo og Chico seg ut av et innestengt rom hvor de ble holdt fanget mens deres klær er stjålet, unntatt undertøyet og Chicos obligatoriske hatt. Hvordan de klarte å få sagen gjennom gulvet eller fått tak i sagen i første omgang er overlatt til den enkeltes forestillingsevne. Morsomheten med å gripe fatt i et hendig verktøy «utenfor lerretet» ble senere et fast innslag i tegnefilmene med Snurre Sprett.

Berømt øyeblikk[rediger | rediger kilde]

I en berømt scene holder Chico vakt og Groucho forsøker å komme inn. Passordet er «Sverdfisk». Denne delen ble senere inspirasjonen for filmthrilleren Sverdfisk (Swordfish). Sketsjen har flere vitser om fisker, noen med ordspill på ordspillene (i den grad de kan oversettes):

Groucho: Jeg har det! «Hyse» (haddock)
Chico: Det er pussig. Jeg har «hyse» jeg også!
Groucho: Hva tar du for en «hyse»?
Chico: Noen ganger tar jeg en aspirin, andre ganger en calomel.
Groucho: Jeg hadde gått en mil for en calomel.
Og slik videre...

Sanger[rediger | rediger kilde]

  • «Whatever It Is, I'm Against It»
  • «I Always Get My Man»
  • «Collegiate»
  • «Everyone Says I Love You»
  • «Bridal Chorus»
  • «Wedding March»
  • «I'm Daffy Over You»

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]