Hopsjø

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Hopsjøbrygga.

Hopsjø (Handelsstedet Hopsjø) var et handelssted ved MelandsjøenHitra, etablert i 1730 av familien Hegge. Hopsjø som handelssted var i drift med få avbrudd frem til 1953.

Den som først og fremst gjorde handelsstedet mektig og kjent var Nils Rosing Parelius (17531799). Under han ekspanderte handelsstedet kraftig og etablerte internasjonale forbindelser med frakt i egne båter av fiskeprodukter til Frankrike og Spania og hentet manufaktur, brennevin og vin, salt, sukker, tobakk og frukt i retur.

På høyden sent på 1800-tallet bestod stedet av 41 eiendommer og fire kirker med jordgods, deriblant Fillan og Dolm kirke. Grunnlaget for rikdommen var to fiskevær, det ene var det største været sør for Lofoten; Titran. Handelsstedet var lenge det aller største på trøndelagskysten, med skjenkestue, gjestgiveri og skysstasjon og var sentral i jektefarten med transport av tørrfisk og klippfisk til Bergen.

I begynnelsen av 1800 tallet ble Margretes Minde reist som Pareliusfamiliens lysthus, med park etter fransk smak og sjeldne trær. Den store indre ringmur påståes å være reist av tukthusfanger fra Trondheim.

Restene av bygningsmassen ble i 1989 overtatt av Hopsjøstiftelsen, som har restaurert og gjenreist bygningene og driver helårs virksomhet, og er arrangør av Hopsjødagene i uke 29 hvert år.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]