Hope Powell

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk

Hope Powell (født 8. desember 1966 i Lewisham, London) er sjef for den engelske kvinnelandslaget i fotball. Hun er lett gjenkjennelig med sin dreadlocks hårfrisyre. Hun er for øvrig søster til trommisen i bandet Dirty Pretty Things, Gary Powell.[1]

Som spiller fikk Powell 66 landskamper for Englands kvinnelandslag, stort sett som offensiv midtbanespiller. Til sammen scoret hun 35 mål, noe som betyr at hun scoret i 53 prosent av kampene hun spilte. Hun debuterte på landslaget som 16-åring, og spilte bl.a. i VM i fotball for kvinner 1995. Dette var landets første VM-opptreden. Hun ble etterhvert også vise-kaptein for landslaget. Som klubbspiller spilte hun for Millwall Lionesses L.F.C. i 9 år. Hun vant FA-cupen 3 ganger, blant annet da hun var kaptein for Charlton Athletic L.F.C. da klubben vant «The Double» (liga og cup) i 1996.

Hun var den første landslagssjefen for Englands kvinnelandslag som ble ansatt på heltid. Dette skjedde i 1998. Hun har ledet England til EM-sluttspillet i 2001, og til kvartfinalen i EM-sluttspillet i 2005, samt til VM i 2007. I tillegg å lede Englands seniorlandslag, har hun også ansvaret for alle lagene fra U-15 og helt opp til U-21 landslaget.

I 2002 ble Powell utnevnt til offiser av Order of the British Empire og i dronningens fødselsdagsliste for 2010 ble hun forfremmet til kommandør for fortjenester av idrett.[2] I 2003 ble hun inkludert i Engelsk fotballs Hall of Fame på grunnlag av sitt store talent. Powell innehar trenerlisens klasse A, og ble i 2003 den første kvinnen som fikk UEFAs profflisens, den høyeste trenerutmerkelsen som finnes.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ http://www.independent.co.uk/sport/football/internationals/hope-powell-i-see-him-now-and-again-but-i-dont-swap-notes-with-steve-mcclaren-397911.html
  2. ^ Queen's Birthday Honours List 2010, directgov.gov.uk, besøkt 12. juni 2010.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]