Hong Tianguifu

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Hong Tianguifu
洪天貴福
Konge av Tàipíng Tiān Guó
Født23. november 1849
Flag of China (1862–1889).svg Huadu, Guangdong, Qing-dynastiet
Død18. november 1864 (14 år gammel)

Flag of China (1862–1889).svg Nancheng, Jiangxi, Qing-dynastiet
Beskjeftigelse KongeRediger på Wikidata
Embete
  • King Celestial of Taiping (1864–1864) Rediger på Wikidata
Ektefelle Wang, Wang, Hou og Zhang
Far Hong XiuquanRediger på Wikidata
Nasjonalitet Taiping Heavenly KingdomRediger på Wikidata
Annet navnHong Futian
Regjeringstid6. juni-18. november 1864

Hong Tianguifu (kinesisk: 洪天貴福; pinyin: Hóng Tiānguìfú; 23. november 1849-18. november 1864), også kjent som Hong Tiangui og som Hong Futian (洪福瑱; Hóng Fútiàn) i Qing-dynastiets historieopptegnelser, var den andre og siste kongen av Det himmelske kongedømmet Taiping. Han er ofte referert til som Den yngre herre. Som sin far Hong Xiuquan var han offisielt Himmelens konge, og for å skille mellom dem ble han kalt Den yngre himmelens konge.

Bakgrunn og virke[rediger | rediger kilde]

Hong var fjorten år gammel da han etterfulgte faren, men ble ikke like respektert av prinsene, og ble baksnakket. I Zhong-prins Li Xiucheng beskriver seg selv, de selvbiografiske nedtegnelsene til en av Det himmelske kongedømmets prinser som ble skrevet kort tid før hans henrettelse, blir Hong Tianguifu beskrevet som "uerfaren, bortskjemt og udugelig." Hong Tianguifu red heller aldri på en hest, som da var ekstremt viktig for kommandanter i kriger.

Fire måneder etter hans kroning ble Nanjing, taipingopprørernes hovedstad, inntatt av Qing-dynastiets styrker. Hong Tianguifu unnslapp til Østre Dam (Dongba) i Jiangsu i juli 1864 og møtte der sin onkel Hong Rengan (prins Gan). De dro først til Guangde i Anhui, deretter til Huzhou i Zhejiang for å møte den lokale taipingkommandanten, Huang Wejin. Qing-dynastiet sendte styker under Zuo Zongtang og Li Hongzhang for å angripe byen, og Chen Xueming, taipingkommandanten som skulle forsvare byens sørport, orverga seg 26. august 1864. Hong Tianguifu, Hong Rengan og Huang Wejin måtte deretter flykte fra byen neste natt, men Huang Wejin døde snart av sår. Resten av de overlevende forsøkte å unnslippe til grenseregionen mellom Jiangxi, Guangdong og Fujian for å slå seg sammen med restene av taipinghæren under Li Shinxian, men 9. oktober samme år falt de i bakhold for keiserlige kinesiske styrker i Shicheng, og Hong Rengan ble deretter fanget og henrettet 23. november i Nanchang i Jiangxi. Hong Tianguifu unnslapp til fjellene nær Shicheng etter at det som var igjen av styrkene hans var ødelagte, og han ble fanget 25. oktober og senere henrettet av Qing-soldater 18. november, da fjorten år gammel.

Noe av Hong Tianhuifus personlighet kan en se gjennom hans bemerkinger før henrettelsen: "Guangdong er ikke noe fint sted, jeg vil ikke dra tilbake. Jeg vil bare studere med gamle mester Tang i Hunan, så bli en førstegrads lærd." Denne tilsynelatende uskyldige, meningsløse og irrelevante kommentaren ble regnet som et desperat og forgjeves forsøk på å unnslippe sin malplasserte død ved å lure henretteren til å bli forvirret om hans identitet. Den kan også ha vært en total mangel på forståelse av hva som skjedde med ham og hans tapte kongedømme.

Til tross for hans korte regjeringstid som konge, fikk han utstedt et offisielt jadesegl, som blir utstilt i historiemuseet i Hongkong. Hong Tianguifus fornavn er unikt ved at det består av tre skrifttegn, mens nesten alle kinesiske fornavn bare har ett eller to skrifttegn.

Litteratur[rediger | rediger kilde]