Holocaust-teologi

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Jødiske fanger i konsentrasjonsleiren Buchenwald nær Jena i Tyskland, 16. april 1945.

Holocaust-teologi er et begrep som dekker en rekke teologiske og filosofiske debatter og refleksjoner og beslektet litteratur, først og fremst innen jødedommen. Begrepet er et forsøk på å begripe flere motsetningsfylte syn på Guds rolle i universet og den menneskelige verden sett i lys av holocaust da rundt 11 millioner mennesker, blant dem 6 millioner jøder, ble ofre for nazistisk folkemord. Teologien om holocaust refereres også til som «Theologie nach Auschwitz» (tysk for «Teologi etter Auschwitz» eller «Post-Auschwitz Teologi»), på grunn av den vanlige praksis med å bruke navnet «Auschwitz» for å referere til holocaust som sådan.

Jødedom, kristendom og islam har tradisjonelt lært at Gud er allmektig, allvitende og fullstendig godhet. Disse påstandene kan synes å være i skurrende konflikt med det faktum at det finnes mye ondskap i verden. Kanskje det vanskeligste spørsmålet monoteister møter er hvordan man kan forene dette synet på Gud med det ondes eksistens. Det er dette problemet som er beskrevet i Jobs bok i Bibelen.

Innenfor alle monoteistiske troer har mange svar blitt foreslått (Teodicéproblemet). Imidlertid, i lys av den uhyrlige ondskap som kan sees i holocaust, har klassiske syn på disse emnene blitt undersøkt på nytt. Et vanlig spørsmål er: «Hvordan kan mennesker fortsatt ha noen form for tro etter holocaust?»

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]