Holmcultram Abbey

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Holmcultram Abbey
LandStorbritannia
StedHolme Abbey
StilretningRomansk arkitektur
Etablert1150
Kart
Kart
Holmcultram Abbey
54°50′41″N 3°16′55″V

Den tidligere klosterkirken, det eneste som i dag er igjen av klosteret.

Holmcultram Abbey (også skrevet Holm Cultram Abbey eller Holme Cultram Abbey) var et kloster tilhørende Cistercienserordenen som ble grunnlagt i 1150 i hva som i dag er den engelske landsbyen Abbeytown i Cumbria. Den gang det ble grunnlagt var det dog på et område som var eid av kong David I av Skottland, og som sammen med sin sønn Henry opprettet klosteret. Dets moderhus var Melrose Abbey i Melrose i Skottland, i seg selv knyttet til klosteret Cîteaux i Frankrike. Holmcultram Abbey etablerte selv et datterhus med Grey Abbey i Nord-Irland i 1193.

Henrik II av England gjorde krav på området i 1157 og klosterets skotske opprinnelse beskyttet det deretter ikke fra angrep fra skotter. Klosteret ble angepet en rekke ganger fra 1216 og framover. Et angrep i 1319 var særlig hardt. Klosteret ble oppløst i 1538 da sognet søkte om og fikk tillatelse for å bruke kirken.

Av klosterbygningene er ingenting blitt bevart. Den tidligere klosterkirken ble rammet av en rekke ulykker, blant annet at tårnet raste ned i 1600. Utbedringene etter ødeleggelsene har ikke forhindret at bygningene gradvis har minsket i størrelse, innbefattet de første seks nisjene av midtskipet, uten sideskip. I tillegg ble taket senket til en etasjes høyde og det har vært to større utbedringer i 1883 og 1913. Dette har etterlatt en bygning som er stor nok til å fortsette å tjene som sognekirken for Abbeytown den dag i dag.

Kirken ble meget skadet av ildspåsettelse den 9. juni 2006 hvor de originale nedtegnelsene til klosteret ble ødelagt, inkludert cartularium (avskrifter av grunnleggelse, rettigheter, familieforhold og lignende).[1]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Youth charged after fire destroys medieval abbey, The Guardian, mandag 12. juni 2006

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • New, Anthony (1985): A Guide to the Abbeys of England and Wales. London: Constable ISBN 0 09 463520 X
  • Robinson, David (red.) (2002): The Cistercian Abbeys of Britain. London: B.T. Batsford ISBN 0 7134 8727 5

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]