Melrose (Skottland)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Melrose
Abbotsford house
LandStorbritannias flagg Storbritannia
Konst. landSkottlands flagg Skottland
Region:Scottish Borders
Trad. grevskap:Roxburghshire
StatusBy (town)
PostnummerTD6
Retningsnummer01896
Befolkning2 307 (2011)
Høyde o.h.197 meter
Kart
Melrose
55°35′00″N 2°43′00″V

Melrose (skotsk-gælisk: Maolros; skotsk: Melrose) er en liten by (town) i Scottish Borders, Skottland. Historisk tilhørte den det tradisjonelle grevskapet Roxburghshire.[1] Byen er kjent for Melrose Abbey, hvor Robert Bruces hjerte ble gravlagt.[2]

Ved folketellingen i 2011 hadde byen en befolkning på 2 307 innbyggere, beregnet til 2 460 i 2014.[3]

Etymologi[rediger | rediger kilde]

Byens navn er nedtegnet i sin eldste form som Mailros, brytonisk for «skallet/naken lyngmo/halvøy», beslektet med gæliske Maolros, og viser til det opprinnelige stedet for klosteret, som lå ved en bøy ved elven Tweed. Denne formen ble dokumentert av angelsaksiske Beda700-tallet. Det har blitt foreslått at skallet/naken isteden kan vise til munkene på klosteret grunnet deres tonsur (kronraking).[4] I Den angelsaksiske krønike ble klosteret omtalt som Magilros, men det synes å være en forvanskning.

I senmiddelalderen ble klosteret grunnlagt på nytt ved sin nåværende posisjon. Dets navn ble symbolsk representert med en visuell ordspill av en «mell» (hammeren til en murer) og en rose (symboliserte jomfru Maria), som alle klostre tilhørende cistercienserordenen var dedikert til.

Historie[rediger | rediger kilde]

Moderne plakett for graven for Robert Bruces hjerte ved Melrose Abbey

Melrose er lokaliseringen av klosteret Melrose Abbey som ble grunnlagt på nytt av David I av Skottland tidlig på 1100-tallet. Klosteret ble bygget i henhold til gotisk arkitektur og formet som et sankt Johanneskors. En betydelig del av klosteret er i dag i ruiner. En struktur som er datert fra 1590-tallet er i dag omgjort til et museum.[5] Skottlands krigerkonge Robert Bruce døde i 1329, og han ble gravlagt ved klosteret i Dunfermline, unntatt hans hjerte som ble gravlagt ved Melrose. En utgravning ble utført for å finne den beseglede esken med hjertet, men den ble ikke åpnet. Etter å ha vært oppbevart i Edinburgh noen år ble den forseilet i en sylinder av bly og deretter gravlagt på nytt ved klosterets bakside på et egnet sted, nå markert med en moderne plakett.[6] Kong Aleksander II og andre skotske konger og adelige er også gravlagt ved klosteret.

Klosteret er i dag administrert og opprettholdt av Historic Scotland. Det er åpen for offentligheten året rundt.

I nærheten er også den romerske festningen Trimontium som ble forlatt rundt 100 e.Kr.[7] Dryburgh Abbey ligger også i nærheten, opprettet i 1150, og tilhørende premonstratenserordenen. På lik linje med andre skotsk klostre ble det herjet av engelske soldater gjentatte ganger, og endelig ødelagt i 1544.[8] Melrose er omgitt av en rekke mindre landsbyer: Darnick, Gattonside, Newstead, Lilliesleaf og Bowden. Noen kilometer vestover ligger Abbotsford House, hvor den populære forfatteren Walter Scott bodde.

Under den industrielle revolusjon åpnet flere tekstilmøller i byen, og tekstilindustrien er fortsatt en viktig næringsvei.

Festivaler[rediger | rediger kilde]

Hvert år i juni blir den ukelange Melrosefestivalen holdt. Det involverer en innbygger som har levd i byen det meste av livet, og det utvelges en dronning og hennes hoff fra den lokale grunnskolen, Melrose Grammar School.[9] Melrose har overtatt som vert for den årlige Borders Book Festival, som også skjer i juni. Tidligere gjester har vært blant annet vært Michael Palin, Germaine Greer, Ian Rankin og Rory Bremner.[10]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Database: Melrose» Arkivert 27. mars 2016 hos Wayback Machine., Gaelic Place-names of Scotland. Ainmean-Àite na h-Alba.
  2. ^ «Robert the Bruce», Find a Grave
  3. ^ «Melrose (Scottish Borders)», City Population
  4. ^ Mac an Tailleir, Iain (2003): Gaelic Placenames (PDF), Scottish Parliament
  5. ^ «Melrose Abbey», Historic Enviroment Scotland
  6. ^ Goodwin, Stephen (25. juni 1998): «Robert the Bruce's heart finds its final resting place», The Independent
  7. ^ «Trimontum» Arkivert 23. juni 2006 hos Wayback Machine., Roman-britain.org
  8. ^ «Dryburgh Abbey», Historic Scotland
  9. ^ Melrose Festival Week Arkivert 29. februar 2016 hos Wayback Machine. (bilder); Melrose Festival Week Arkivert 10. juni 2016 hos Wayback Machine., Return To The Ridings
  10. ^ Borders Book Festival

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

(en) Melrose, Scotland – kategori av bilder, video eller lyd på Commons