Goeree-Overflakkee

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Goeree-Overflakkee
Flakkee
Havna i Oude-Tonge i Goeree-Overflakkee

Flagg

Våpen

LandNederlands flagg Nederland
ProvinsZuid-Holland
Grunnlagt1. januar 2013
Postnummer3240–3258
Retningsnummer0187
Areal422,34 km²
Befolkning48 237 (1. mai 2014 [1])
Bef.tetthet114,21 innb./km²
Antall husholdninger20 074
Høyde o.h.1 meter
Nettsidewww.goeree-overflakkee.nl/
Posisjonskart
Goeree-Overflakkee ligger i Nederland
Goeree-Overflakkee
Goeree-Overflakkee
Goeree-Overflakkee (Nederland)
Kart
Goeree-Overflakkee
51°45′00″N 4°07′00″Ø

Goeree-Overflakkee (i dagligtale ofte forkortet til Flakkee) er ei øy og en kommune i Nederland i provinsen Zuid-Holland.

Goeree-Overflakkee har forbinding til fastlandet (Noord-Brabant) og øya Hoeksche Waard i øst via Hellegatsdemningen. I Nord til Hellevoetsluis på Voorne-Putten via Haringvlietdemningen. I sør er øya forbundet med øyene i provinsen Zeeland via Grevelingendemningen og Brouwersdemningen, som forbinder øya med øya Schouwen-Duiveland og via Philipsdemningen, som forbinder den med Sint-Philipsland. Alle demningene utenom Hellegatsdemningen faller under Deltaprosjektet (ned. Deltawerken). Med unntak av sandyneområdet på nordvestspissen er øya flat og ligger på havnivå. Det høyeste punktet er på ca. 18,5 m NAP (Normaal Amsterdams Peil). Det som nå er ei øy, bestod tidligere av flere små øyer. Én for én ble disse øyene tørrlagte og vunnet fra havet. Slik oppstod disse øyene, som vi i dag fortsatt kan se konturen av i formen på de forskjellige polderne på øya. Goedereede er den øyas eneste by. Og selv om øya ligger under Zuid-Holland, regnes dialektene på Goeree-Overflakkee i provinsen for å høre til zeeuwsk, og ikke sørhollandsk.

I 1953 ble kommunen hardt rammet av en springflo og en sterk storm fra nordvest (bedre kjent som Watersnood van 1953). Det ble proklamert unntakstilstand og hundrevis av barn og eldre mennesker omkom. Ordføreren i Ooltgensplaat øst på Goeree-Overflakkee tok raskt affære med tiltak som reddet alle unntatt to mennesker, selv om landsbyen sank i havet.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Bevolkingsontwikkeling; regio per maand» (nederlandsk). 7. februar 2015. Besøkt 25. mai 2015. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]