Hjeltnes videregående skole

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Hjeltnes gartnerskole

Hjeltnes gartnerskole er en videregående skole som ligger i Ulvik i Hardanger. Dette er den eneste gartnerskolen på Vestlandet. Skolen ble grunnlagt i 1901, og het da Fruktdyrkingskolen på Hjeltnes. Fra 1. november 1994 fikk skolen navnet Hjeltnes Gartnerskole.

Skolen ligger ca. to og en halv times kjøretur fra Bergen. For elever som kommer langveis fra, kan skolen tilby internat og servering av fire måltid på hverdagene.

Skolen har en kapasitet til om lag 60 elever innen forskjellige programfag. Disse er Blomsterdekoratør, Anleggsgartner- og idrettsanleggsfag og Gartner. I tillegg har skolen et fagskoletilbud innen Arborist (trepleie) som startet høsten 2010. Gartnerutdanningen har både heltids- og deltidstilbud.

Det ordinære videregående opplæringstilbudet ved skolen legges ned fra høsten 2017 og relokaliseres til Voss gymnas og Voss vidaregåande skule.

Om programfagene[rediger | rediger kilde]

Naturbasert reiseliv er en 3-årig utdanning som kombinerer yrkesutdanning og studiekompetanse. Etter utdanning er naturguide, aktivitetsutvikler for reiselivsbedrift eller egen virksomhet som tilbyr naturbaserte opplevelser blant jobbmulighetene. Reiselivsnæringen etterspør slik utdanning og ønsker å ta imot elever til utplassering i bedrift.

Blomsterdekoratør – en blomsterdekoratør arbeider med levende og tørket plantemateriale til ulike formål. Oppgaver som å lage buketter, kranser, brudebinderi, sammenplantinger, pynting av ting og rom, dekorering av scener, vinduer og bordpynting er en del av hverdagen til en blomsterdekoratør. Blomsterdekoratører bør være kreative, like å arbeide med planter, ha estetisk sans og være serviceinnstilt.

Anleggsgartner- og idrettsanleggsfag – en anleggsgartner bygger og vedlikeholder grøntanlegg som for eksempel parker, friluftsområder, miljøgater, gatetun, hager og kirkegårder. Faget er svært allsidig og har tilknytning til gartnerfaget og bygg- og anleggsfag. Anleggsgartnere bør like å arbeide ute med planter, stein og maskiner. En driftsoperatør i idrettsanlegg skal kunne forvalte, drive og vedlikeholde ulike typer idrettsanlegg.

Gartner – en gartner arbeider med produksjon, salg og vedlikehold av planter, både utendørs og i veksthus. Det er et stort marked for gartnere innen hagedesign, plantedesign, plantebruk, vedlikehold og veiledning til kunder i hagesenter eller i egen bedrift. En gartner kan og knytte faget mot naturbasert reiseliv. Etter en praktisk gartnerutdanning er det mulig å ta et 4. påbyggingsår og få studiekompetanse.

Skolens avdelinger[rediger | rediger kilde]

Hjeltnes Gartnerskule har syv ulike avdelinger:

  • Avdeling for frukt og bær
  • Grønsaksavdeling
  • Parkavdeling
  • Planteskolen
  • Skogplanteskolen
  • Veksthusavdelingen
  • Verkstedsavdelingen

Disse avdelingene gir elevene mulighet til å få praktisk undervisning, i tillegg til utplassering i bedrift som en del av utdanningen.

Den praktiske undervisningen foregår i stor grad ute, mens den teoretiske delen av utdanningen og noe praktisk undervisning blir gitt i skolens undervisningsbygg som ble ferdigstilt i 1999. Undervisningsbygget inneholder også kjøkken og kantine.

Skolens historie[rediger | rediger kilde]

Hjeltnes gartnarskule ble etablert 1. mars 1901, og var kalt Fruktdyrkingsskulen på Hjeltnes. Den gangen var det fruktdyrking som stod i høysetet ved skolen, og skolen var en foregangsbedrift på dette området. Men skolen var også en foregangsbedrift når det gjaldt likestilling mellom kvinnelige og mannlige ungdommer. Skolen har gjennom mer enn 100 år skiftet fra å være privat, til statlig, og til slutt fylkeskommunal. Det var i 1990 at skolen ble lagt om til videregående skole, men den fylkeskommunale overtakelsen var ikke gjennomført før 1. november 1994. Sidan 1988 har Hjeltnes gartnarskule utdannet anleggsgartnerer, og i 1995 opprettet skolen blomsterdekoratørlinjen. Disse to utdanningene har vært de som de siste årene har tiltrukket seg flest elever. I 2008 ble enda en ny utdanning etablert på skolen, og denne gangen med studiespesialisering. Denne linjen heter Naturbasert reiseliv, og ble opprettet som et svar på kompetansebehov innen opplevelsesturisme rundt om i fjordnorge.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]