Hjelp:Logge inn
Innlogging er ikke påkrevd for å lese eller redigere Wikipedia-innhold, men innlogging gir deg tilgang til noen flere funksjoner, og er generelt å anbefale.
Registrering og innlogging
[rediger | rediger kilde]Når du registrerer deg oppgir du et brukernavn (kallenavn eller virkelig navn) og et passord. Systemet vil ikke godta at du prøver å registrere brukernavn som allerede er i bruk. En brukerkonto kan kun bli opprettet en gang (den kan ikke slettes). Neste gang du skal logge inn oppgir du brukernavn og passord, og du vil da være logget inn.
Redigeringer du gjør blir logget under brukernavnet ditt. Dersom du ikke er logget inn vil redigeringer bli logget under din IP-adresse.
Hvorfor logge inn?
[rediger | rediger kilde]Innlogging er ikke påkrevd for å lese eller redigere Wikipedias innhold, men det er allikevel en god idé å logge inn, på bakgrunn av disse mulighetene:
- Andre brukere vil kunne kjenne deg igjen på brukernavnet ditt når du endrer en side.
- Du vil få din egen brukerside, hvor du kan skrive litt om deg selv. Du får også en brukerdiskusjonsside, slik at andre brukere kan ta kontakt med deg.
- Du får muligheten til å markere en endring som «mindre».
- Du får muligheten til å overvåke endringer på artikler som interesserer deg ved å bruke overvåkninglisten din.
- Dersom du velger å oppgi en epostadresse ved registrering, kan andre brukere ha muligheten til å ta kontakt med deg også på epost.
- Du får muligheten til å flytte sider. (gi nytt navn)
- Du får muligheten til å sette dine egne innstillinger.
- Endre på fonter, farger og annet ved hjelp av personlige stilark
For en fullstendig oversikt over fordeler med registrering, se Wikipedia:Hvorfor registrere seg?.
Hvordan logge inn
[rediger | rediger kilde]Først bør du sjekke om din nettleser godtar informasjonskapsler (Cookies), gjør den ikke det vil du ikke ha mulighet til å logge inn For å logge inn klikk på logg inn øverst i høyre hjørne. Du bli bedt om å oppgi brukernavn og passord. Dersom du ikke har logget inn før vil du bli bedt om å oppgi passordet to ganger.
Du kan også oppgi en e-postadresse, slik at andre brukere kan ta kontakt med deg også utenfor Wikipedia.
Dersom du klikker på boksen Husk passordet til neste gang, vil du ikke behøve å logge inn for hver gang du åpner wikipedia for å lese eller redigere en side.
Innloggingsproblemer
[rediger | rediger kilde]Dersom du allikvel ikke er innlogget når du åpner en side etter du har sett «Du er nå innlogget»-siden, er det fordi nettleseren din ikke godtar informasjonskapsler (Cookies). Du må da endre innstillingene i din nettleser for å få logget inn. Dersom du er helt sikker på at du har stilt nettleseren inn til å godta informasjonskapsler, sjekk om du har krysset av i nettleser om den skal godta informasjonskapsler fra http://wikipedia.org
Hva om jeg glemmer passordet?
[rediger | rediger kilde]Dersom du skrev inn en e-postadresse da du registrerte deg, eller skrev den inn i innstillingene senere, kan du be om å få tilsendt et nytt passord til den e-postadressen. Dersom du ikke skrev inn en e-postadresse eller ikke lengre har tilgang til den du skrev inn, må du ta kontakt med noen som har direkte tilgang til databasen og bevise at det er din bruker. Da kan de sette et nytt passord for deg om de har tilstrekkelig bevis for at kontoen virkelig tilhører deg. Hvis det ikke fungerer med det så må du rett og slett lage deg en ny brukerkonto.
Brukernavn
[rediger | rediger kilde]- Wikipedia bruker UTF8, og brukernavn på Wikipedia kan derfor inneholde praktisk talt alle mulige tegn, inkludert mellomrom og tegn i ikke-latinske alfabeter.
- Brukernavn er personlige og skal brukes av bare én person. Felleskonti eller kontoer som kan se ut som felleskonti er derfor uønsket.
- Brukernavn som er åpenbar reklame eller refererer til et firma, organisasjon, gruppe, politisk parti eller lignende er ikke tillatt.
- Det er videre ikke tillatt å ha brukernavn som viser til politisk ståsted, seksuell orientering eller lignende, eller som på en eller annen måte kan oppfattes som støtende (f.eks. gjennom bruk av banneord eller seksuelle begreper).
- Det er ikke tillatt å bruke navnet på kjente nålevende personer (for eksempel Joe Biden) eller kjente historiske personer.
- Brukernavn som bare består av en lang streng tilsynelatende tilfeldige tegn, for eksempel «kjkasdnvcsd», bør også unngås. Brukernavn som minner om IP-adresser skal heller ikke brukes, da dette gjør at andre brukere vil ta deg for en som ikke er registrert.
- Brukernavn som antyder at du har spesielle rettigheter, som for eksempel et navn som inneholder «administrator», er heller ikke tillatt.
- Et annet problem kan være at brukernavnet ligner for mye på et allerede eksisterende brukernavn, da dette kan skape forvirring hos andre brukere. Det kan for eksempel være vanskelig for andre å skille brukerne «Go'Jenta» og «GodJenta», noe som gjør at den av de to som registrerte seg sist vil bli bedt om å finne seg et nytt brukernavn.
- Brukernavn som oppfattes som upassende kan bli blokkert.
- Dersom man er utilfreds med valget av brukernavn eller får beskjed om at brukernavnet er blokkert eller ikke akseptabelt, kan brukernavnet endres på Meta-sidene våre. Ens tidligere redigeringer vil da være knyttet til det nye brukernavnet.
Hvordan sette brukerinnstillinger
[rediger | rediger kilde]Klikk på innstillinger-lenken på toppen av siden for å komme til dine innstillinger, her kan du:
- Endre passord.
- Endre skin, som forandrer måten wikipediasidene blir vist på.
- Endre e-postadresse
Se Wikipedia:Hvordan stille inn brukerinnstillinger.
Brukersiden din og Brukerdiskusjonssiden
[rediger | rediger kilde]Som innlogget bruker vil du ha mulighet til å lage din egen brukerside og brukerdiskusjonsside. Når du er innlogget vil du se brukernavnet ditt på toppen av siden, klikk på det for å komme til siden. Du kan redigere brukersiden din på samme måte som alle andre wikipediasider.
De fleste brukerene skriver litt om seg selv og sine interesser på brukersiden.
Du har også en brukerdiskusjonsside, denne kan du finne ved å trykke på min diskusjonsside ved siden av Brukernavnet ditt på toppen av siden. Andre brukere kan skrive beskjeder til deg på diskusjonssiden din, og du kan svare dem; se Wikipedia:Diskusjonssider.
Hvordan logge ut
[rediger | rediger kilde]Du kan logge ut på hvilke som helst tidspunkt ved å klikke på logg ut-knappen på toppen av siden. Logg alltid ut når du er ferdig hvis du bruker en offentlig datamaskin (for eksempel på biblioteker eller skoler).