Hitchin

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Hitchin
Hitchin
Land Storbritannia Storbritannia
Konst. land England England
Distrikt: North Hertfordshire
Admin. grevskap: Hertfordshire
Status By (town)
Befolkning 30 360

Hitchin er en by i Hertfordshire i England med en befolkning på omtrent 30 360.

Historie[rediger | rediger kilde]

Hitchin blir i en kilde fra 600-tallet vist til som et sentralt sted for Hicce-folket. Stammenavnet er bretonsk heller en anglosaksisk, det kommer av *siccā, som betyr tørr, som kan vise til det lokale vassdraget Hiz. Man kan finne troverdige bevis på at Hitchin var stedet som i 673 ble valgt av erkebiskop Theodor av Tarsus til å være møtestedet for Hertford-synoden, det første nasjonale møtet for de katolske kirkene i det anglosaksiske England. Her skal det ha blitt holdt årlige synodemøter med den hensikt å konsolidere og sentralisere katolisimen i England. Det finnes mye som tyder på at landsbyen på 900-tallet var omringa av ei vollgrav, men denne beskyttelsen stod ikke ved lag. Den moderne skrivemåten, 'Hitchin', finner vi først i en kilde fra 1618 i et dokument kalt «Hertfordshire Feet of Fines».


Landsbyens navn assosieres også med den lille elva som renner gjennom byen, mest synlig ved St. Mary's Church, byens sognekirke. Elva finnes på kart som elva Hiz. I motsetning til hvordan de fleste nå uttaler navnet, altså fonetisk, var bokstaven 'z' opprinnelig en forkorting av 'tch'-lyden, som i landsbyens navn. Det vil altså være mer riktig å uttale elva som 'elva Hitch'.

St. Mary's Church er bemerkelsesverdig stor i forhold til landsbyens størrelse. Kirkas størrelse viser hvor store fordeler Hitchin hadde av ullhandel. Kirka er den største sognekirka i Hertfordshire. Kirka er fra 1400-tallet, mens kirketårnet kan dateres tilbake til rundt 1190. Da det blei lagt nytt golv i kirka i 1911, fant man spor etter en enda eldre kirke. Etter formen å dømme ligna det en basilika fra 600-tallet. Dette gjør kirka eldre enn det en det en historie fra 1400-tallet forteller, at kirka blei grunnlagt av Offa, konge av Mercia.

I 1697 blei Hitchin (og den nærliggende landsbyen Offley) råka av den mest ødeleggende haglstormen registrert gjennom tidene i Storbritannia. Det blei rapportert om hagl som var 10 cm i diameter.

Byen blomstra sammen med all ullhandel. Ved midten av 1800-tallet blei det bygga jernbane til stedet. Et kornkammer blei bygga i markedsplassen og Hitchin utvikla seg snart til et viktig sentrum for kornhandel.

I siste halvdel av 1900-tallet endra Hitchins infrastruktur seg. Motorveier har korta ned reisetida mellom Hitchin og Luton, som ligger noen kilometer borte.