Hitchin

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Hitchin
St Mary's Church, Hitchin - geograph.org.uk - 989830.jpg
Markedet med sognekirken i bakgrunnen
LandStorbritannia Storbritannia
Konst. landEngland England
DistriktNorth Hertfordshire
Admin. grevskapHertfordshire
StatusBy (town)
PostnummerSG4
Retningsnummer01462
Areal852,75 hektar[1]
Befolkning33 352
Bef.tetthet40,18 innb./hektar

Hitchin
51°56′49″N 0°16′59″V

Hitchin er en markedsby i distriktet North Hertfordshire i grevskapet Hertfordshire i England. Byen er rik på historie og arkitektur i sine tradisjonelle brusteinsgater. Byen utviklet seg ved elven Hiz. Den har historie som strekker seg tilbake tusen år, blomstret på ullhandelen på 1700-tallet, den industrielle revolusjon og jernbanen førte til vekst på 1800-tallet. Sognekirken St Marys er den største i Hertfordshire.[2] I henhold til folketellingen i 2011 har byen en befolkning på 33 352 innbyggere.[3]

Historie[rediger | rediger kilde]

Hitchin blir i en kilde fra 600-tallet vist til som et sentralt sted for Hicce-folket.[4] Stammenavnet er brytonisk framfor anglosaksisk, det kommer av *siccā, som betyr «tørr», og som kan vise til det lokale vassdraget Hiz. Man kan finne troverdige bevis på at Hitchin var stedet som i 673 ble valgt av erkebiskop Theodor av Tarsus til å være møtestedet for Hertford-synoden, det første nasjonale møtet for de katolske kirkene i det anglosaksiske England.[5] Her skal det ha blitt holdt årlige synodemøter med den hensikt å konsolidere og sentralisere katolisismen i England. Det finnes mye som tyder på at landsbyen på 900-tallet var omringa av ei vollgrav, men denne beskyttelsen sto ikke ved lag. Den moderne skrivemåten, «Hitchin», er først dokumentert i en kilde fra 1618 i et dokument kalt «Hertfordshire Feet of Fines».[4]

Landsbyens navn assosieres også med den lille elva som renner gjennom byen, mest synlig ved St. Mary's Church, byens sognekirke. Elva finnes på kart som elva Hiz. I motsetning til hvordan de fleste nå uttaler navnet, altså fonetisk, var bokstaven «z» opprinnelig en forkorting av «tch»-lyden, som i landsbyens navn. Det vil altså være mer riktig å uttale elva som «elva Hitch».

St. Mary's Church er bemerkelsesverdig stor i forhold til landsbyens størrelse. Kirkas størrelse viser hvor store fordeler Hitchin hadde av ullhandel. Kirka er den største sognekirka i Hertfordshire. Kirka er fra 1400-tallet, mens kirketårnet kan dateres tilbake til rundt 1190. Da det blei lagt nytt golv i kirka i 1911, fant man spor etter en enda eldre kirke. Etter formen å dømme ligna det en basilika fra 600-tallet. Dette gjør kirka eldre enn det en det en historie fra 1400-tallet forteller, at kirka blei grunnlagt av Offa, konge av Mercia.

I 1697 blei Hitchin (og den nærliggende landsbyen Offley) råka av den mest ødeleggende haglstormen registrert gjennom tidene i Storbritannia. Det blei rapportert om hagl som var 10 cm i diameter.

Byen blomstra sammen med all ullhandel. Ved midten av 1800-tallet blei det bygd jernbane til stedet. Et kornkammer blei bygd på markedsplassen, og Hitchin utvikla seg snart til et viktig sentrum for kornhandel.

I siste halvdel av 1900-tallet endra Hitchins infrastruktur seg. Motorveier har korta ned reisetida mellom Hitchin og Luton, som ligger noen kilometer borte.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ https://www.nomisweb.co.uk/reports/localarea?compare=1119885207.
  2. ^ Hitchin, Information Britain
  3. ^ «Neighbourhood Statistics 2011 census combined population of Hitchin wards». Arkivert fra originalen 4. mars 2016. Besøkt 23. oktober 2016. 
  4. ^ a b Gover, J.E.B.; Mawer, A. & Stenton, F.M. (1938): The Place-Names of Hertfordshire, English Place-Names Society volume XV, s. 8
  5. ^ Hindley, Geoffrey (2006): The Anglo-Saxons - The beginnings of the English nation, Robinson, s. 47.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

(en) Hitchin – kategori av bilder, video eller lyd på Commons