Hinokisypress

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Hinokisypress,
Solsypress
Hinokisypress
Vitenskapelig(e)
navn
:
Chamaecyparis obtusa
Norsk(e) navn: Hinokisypress, solsypress
Biologisk klassifikasjon:
Rike: Planteriket
Divisjon: Karplanter
Klasse: Nakenfrøede planter
Orden: Bartrær
Familie: Sypressfamilien
Slekt: Chamaecyparis
IUCNs rødliste:
nær truet

Hinokisypress eller solsypress (Chamaecyparis obtusa, japansk 檜 eller 桧 – Hinoki) er en art av bartrær innenfor dvergsypresslekten i sypressfamilien (Cupressaceae). Den vokser bare i det sentrale Japan på øyen Honshū. Treet er giftig.

Den har en 40 meter høy, mulig underart eller variant i 1 300–2 800 meters høyde på TaiwanChamaecyparis taiwanensis – som kalles «Taiwan Cypress» (臺灣扁柏, eller forenklet 台湾扁柏 tái wān biǎn bǎi) og dermed lett kan forveksles med virkelig Taiwansypress (Chamaecyparis formosiensis), som den også likner på. Forskjellen er at Chamaecyparis formosensis mangler tydelige hvite stomatabånd under skjellbladene, som snarere er grønne på begge sider. Chamaecyparis taiwanensis har hvite stomatabånd, og forøvrig spisse ender på de grønne skjellbladene – ikke runde bladender slik Hinoki har. Taiwanske forskere har en tendens til å anse C. taiwanensis som en egen art.

Undersiden av skjellbladene, med tydelige hvite stomatabånd.

Karaktertrekk[rediger | rediger kilde]

Hinokisypress blir 20–35 meter høy, og kjennes på den rødbrune, trevlaktige barken, grenene som ligger flatt horisontalt, stammen er inntil 1 meter diameter. Den har flate, vifteaktige bladskudd på 2–4 mm, som sitter parvis og er skjellaktige med ett stomatabånd under. Den nært beslektede Sawarasypress (Chamaecyparis pisifera) ved at Sawara har mindre kongler, og spissede ender på skjellbladene, mens Hinoki har avrundede skjellblader uten spiss.

Unge skudd har mer nålaktige blader, inntil 8 mm lange. De ovale frøkonglene modner og blir 7–12 mm brede. De åtte til tolv skjellene på konglen er parvis satt, og modnes om høsten. Den svært like arten TaiwansypressTaiwan har mindre kongler med bare seks til ti mindre skjell.

Giftig

Hele treet er giftig. Arten er sårbar for utryddelse på grunn av hogst for bruk i bygging av templer, bordtennis-racketblad og møbler i Japan. Osakaslottet er i stor grad bygd med denne arten, likeså templene Horyu-ji og Ise-jingū. Trevirket er lyst rosabrunt og lukter svakt av sitron, og motstår forråtnelse godt. Det finnes mange kultivarer, så sikker identifisering av arten er ikke alltid lett.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]