Himmelbjerget

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Himmelbjerget
Himmelbjerget

Himmelbjerget er en 147 meter høy ås som ligger mellom Ry og Silkeborg i Danmark.

Navnet er kjent fra 1700-tallet og er blant annet brukt i Erik Pontoppidans Den danske atlas fra 1727, men lokalt har man kalt stedet Kollen i mange år.

Helt frem til 1847 trodde man at Himmelbjerget var Danmarks høyeste punkt.[trenger referanse] Det var derfor naturlig at forfatteren Steen Steensen Blicher gjorde stedet til et nasjonalt samlingspunkt med Himmelbjergmøtene i perioden 18391844.

I 1854 sto Silkeborgs grunnlegger Michael Drewsen i ledelsen for en grunnlovsfest på Himmelbjerget, en fest som senere fikk mange etterfølgere.

Også i våre dager holdes det grunnlovsfester på Himmelbjerget, og stedet er også et mye benyttet utfluktssted på grunn av den storslåtte utsikten og naturen.

Man kan seile med rutebåt til Himmelbjerget både fra Ry og Silkeborg, fra Silkeborg bl.a. med det gamle dampskipet «Hjejlen».

Himmelbjergtårnet[rediger | rediger kilde]

Himmelbjergtårnet

På toppen av Himmelbjerget står et 25 meter høyt murtårn tegnet av den senere stadsarkitekten i København Ludvig Fenger. Det er reist til minne om kong Frederik VII og som en takk fra det danske folk for grunnloven i 1849. Øverst på tårnet er det en frise som løper rundt på alle fire sidene og som bærer innskriften: «Til minde om kongen – Frederik d. 7. – det danske folks ven – Grundlovens giver». Oppføringen av tårnet begynte i 1874 og det ble innviet den 6. juni 1875. Utsmykkingen med kongens relieff ble ferdigstilt i 1891.

Minnestenene[rediger | rediger kilde]

Rett ved toppen av Himmelbjerget står en rekke minnestener. De er reist til minne om Steen Steensen Blicher, A.F. Tscherning, Leopold Budde og Vilhelm Beck. I tillegg er det en sten reist til minne om innføringen av kvinnelig stemmerett i 1915.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]