Himmelbjerget

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Himmelbjerget
Himmelbjerget sett fra Julsø
LandDanmarks flagg Danmark
RegionMidtjylland
KommuneSkanderborg
Høyde o.h.147.3 meter meter
Posisjonskart
Himmelbjerget ligger i Danmark
Himmelbjerget
Himmelbjerget
Himmelbjerget (Danmark)
Kart
Himmelbjerget
56°06′19″N 9°41′06″Ø

Himmelbjerget er en 147,3 meter høy ås[1] som ligger mellom Ry og Silkeborg i Danmark. Navnet er kjent fra 1700-tallet og er blant annet brukt i Erik Pontoppidans Den danske atlas fra 1727. Lokalt har stedet gått under navnet Kollen i mange år.

Historie[rediger | rediger kilde]

Helt frem til 1847 trodde man at Himmelbjerget var Danmarks høyeste punkt, men Møllehøj er høyere.[2] Det var derfor naturlig at forfatteren Steen Steensen Blicher gjorde Himmelbjerget til et nasjonalt samlingspunkt med Himmelbjergmøtene i perioden 18391844.

I 1854 sto Silkeborgs grunnlegger Michael Drewsen i ledelsen for en grunnlovsfest på Himmelbjerget, en fest som senere fikk mange etterfølgere. Også i våre dager holdes det grunnlovsfester på Himmelbjerget, og området er et populært utfluktssted på grunn av den storslåtte utsikten og naturen.

Det er mulig å seile med rutebåt til Himmelbjerget fra Ry og Silkeborg – fra Silkeborg blant annet med det gamle dampskipet «Hjejlen».

Himmelbjergtårnet[rediger | rediger kilde]

Himmelbjergtårnet

På toppen av Himmelbjerget står et 25 meter høyt murtårn, tegnet av den senere byarkitekten i København, Ludvig Fenger. Tårnet er reist til minne om kong Frederik VII, og som en takk fra det danske folk for grunnloven i 1849. Øverst på tårnet er det en frise som løper rundt på alle fire sidene, og som bærer innskriften: «Til minde om kongen – Frederik d. 7. – det danske folks ven – Grundlovens giver».

Oppføringen av tårnet begynte i 1874, og det ble innviet 6. juni 1875. Utsmykkingen med kongens relieff ble ferdigstilt i 1891.

Minnesteinene[rediger | rediger kilde]

Rett ved toppen av Himmelbjerget står en rekke minnesteiner. De er reist til minne om Steen Steensen Blicher, A.F. Tscherning, Leopold Budde og Vilhelm Beck. I tillegg er det en stein reist til minne om innføringen av kvinners stemmerett i 1915.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Pihl, Roger (2005). Guide til det danske høyfjellet (norsk). Imprintforlaget. s. 120. ISBN 82-7981-031-5. 
  2. ^ Flaatten, Camilla (7. juni 2016). «Er Himmelbjerget Danmarks høyeste topp?». Aftenposten.no. 

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]