Hilda-familien

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
153 Hilda er en typisk Hilda-asteroide med sitt aphelium alternerende mellom Jupiters lagrange-punkter.

Hilda-asteroidene er en kategori av asteroider i det ytre asteroidebeltet. De kjennetegnes ved deres baneelement. Deres middelavstand til Solen er mellom 3,7 AU og 4,2 AU. De har en eksentrisitet på mindre enn 0,07 og en inklinasjon på mindre enn 20°. De har ingen felles opphav eller felles geologi, men de kjennetegnes av at de har en 2:3 middelbaneresonans med Jupiter. Den første oppdagede asteroiden av denne typen var 153 Hilda, og kategorien har fått sitt navn etter denne.

Omløpsbane[rediger | rediger kilde]

Baneresonansen med Jupiter får den konsekvensen at Hilda-asteroiden aldri fanges av gasskjempen Jupiters gravitasjon. Dette til tross for at asteroidenes aphelium ligger nær Jupiters omløpsbane.

På grunn av at asteroidene gjør tre runder rundt Solen på samme tid som Jupiter gjør to, kommer Hilda-asteroidene til å være i nærheten av Jupiters lagrange-punkter L3, L4 og L5 hver gang de når sit aphelium. Og hver gang de er nærmest Jupiter så er de nær sitt perihelium, og derfor relativt langt fra Jupiters gravitasjon.

Det finnes 1 197 Hilda-asteroider (2008), men det finnes en enda større gruppe asteroider med nærliggende baneelement.[1]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Brož, M.; Vokrouhlický, D. (2008). «Asteroid families in the first-order resonances with Jupiter». Monthly Notices of the Royal Astronomical Society (engelsk) (2 utg.). s. 715–732.