Highland Clearances

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Hustufter ved Ormaig på øya Ulva. Stedet hadde vært bebodd siden prehistorisk tid, men ble ryddet[klargjør] på midten av 1800-tallet

Highland Clearance eller Ryddingen av Høylandet var en prosess med dramatiske omlegginger av jordbruk og bosettingsmønster i det skotske høylandet1800-tallet. Den gamle samfunnsstrukturen basert på klaner var i oppløsning, og de store godseierne forsøkte å modernisere jordbruket for å få høyere profitt. Høylandet var relativt tett befolket, og de fleste innbyggerne var husmenn (engelsk: crofters) på ettårskontrakter under store gods. Høye ullpriser gjorde mange godseierne ønsket å gå over fra kveg til sauedrift, og denne omleggingen gjorde mange av husmennene overflødige. Godseierne sa derfor opp kontraktene, og husmennene ble kastet ut fra sine hjem.

Tolkningen av hva som skjedde er omstridt og politisert i følge Morten Strøksnes. I følge Strøksnes hadde medlemmer av en klan rett til å dyrke en jordlapp, og måtte avstå arbeidskraft til klanshøvdingen og ved behov mannskaper til hæren. På 1700-tallet var klansystemet i oppløsningen og mange klanledere følte seg ikke lenger bundet av det gamle jordsystemet. Noen ble kastet ut av voldelige gjenger og husmennene fikk ikke med seg mer enn de sto og gikk i, andre fikk penger av høvdingen til å komme seg til Amerika. De juridiske grunnlaget for utkastelsen er uklart fordi jorden kan ha vært en kollektiv eiendom (allmenning) for klanen i uminnelige tider. Resultatet av The Clearances er konsentrert landeierskap der omkring 400 personer eier halve Skottland.[1]

Lignende omlegginger av jordbruket hadde skjedd andre steder, men i høylandet kom denne prosessen sent. Den var også påfallende bråere og mer brutal enn andre steder. Hele landsbyer ble brent ned av godseierne, og beboerne fikk liten tid til å berge folk og eiendeler. Mange omkom i forbindelse med den brutale brenningen og rivingen av hus, og flere barn og gamle døde av sult og kulde etter at hjem og forråd var ødelagt.

Prosessene har blitt sammenlignet med etnisk rensing, og bidro til å varig svekke den keltiske kulturen og det gæliske språket i Skottland. En svært stor andel av befolkningen emigrerte til Canada og USA.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Morten Strøksnes i Dag og Tid, 29. august 2014.