Hieroglyphics

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Hieroglyphics, også kjent som Hieroglyphics Crew eller Hiero, er et kollektiv av hiphoppere som hører hjemme i Oakland, California i USA. Hieroglyphics ble grunnlagt i 1991 av rapperen Del Tha Funkee Homosapien. Med røtter i den kreative atmosfæren i Bay Area, har Hieroglyphics reist seg til å bli en sterk og innflytelsesrik del av undergrunns hiphop-kulturen. I tillegg er gruppen en av de få hvis artister har lykkes både individuelt og felles.

Hiero Crew består av Del, Pep Love, Casual, Domino og gruppen Souls of Mischief (A-Plus, Phesto, Tajai og Opio). Domino produserer de fleste sangene; men A-Plus bidrar innimellom.

Gruppen er kjent for å kombinere intelligent lyrikk og storslått lyd med originale, og noen ganger jazzy eller funky, rytmer og sampling. Fra begynnelsen av har mange fulgt med bandet gjennom live konserter, promoteringer gjennom internett-hjemmesiden og såkalte Hierocasts. Hierocast er Hieroglyphics' egen podcast.

Kollektivets logo, kalt Third Eye Vision , er et smilefjes med tre øyne og en rett strek for munn. Den er å finne overalt på Hieroglyphics' album, hjemmeside, klistremerker og klesplagg.

Individuelle Hiero medlemmer har alle utgitt flere album alene, enten gjennom solo prosjekter eller utenfor gruppens prosjekter. Alle albumene er allikevel på kollektivets label og kan kjøpes på deres pris-vinnende hjemmeside. Hieroglyphics har solgt vel over tre millioner album, og det inkluderer ikke deres utallige kassetter og undergrunns-albumer som ble utgitt i de tidligere årene.

Hieroglyphics medlemmer har samarbeidet med artister som Dilated Peoples, George Clinton, Jurassic 5, Gorillaz, Dan the Automator (Deltron 3030), Planet Asia og 9th Wonder.

Historie[rediger | rediger kilde]

De fleste Hieroglyphics medlemmene kjente hverandre fra videregående skole (eller tidligere). Det var når Del ordnet en platekontrakt takket være fetteren Ice Cubes hjelp, at de fleste Hieroglyphics medlemmene ordnet seg egne platekontrakter. Del, Souls of Mischief og Casual endte opp med sterke og trofaste tilhengere. Allikevel klarte ikke noen av medlemmene å slå igjennom som en såkalt stjerne. Dette på tross av at arbeidet klassifiseres som veldig godt.

I 1996, ble Del frasagt sin platekontrakt med Elektra Records, rett før han fikk utgitt sitt nye album, Future Development. Omtrent samtidig ble Souls of Mischief, Extra Prolific (som da bestod av Snupe og Mike G) og Casual også frasagt deres kontrakter fra Jive Records. Frustrerte, bestemte Del og resten av Hieroglyphics for å starte et eget label kalt Hieroglyphics Imperium i 1997. Hieroglyphics Imperium ble ikke bare en lanseringsplatform for deres fremtidige utgivelser, men ga dem også full kontroll og kreativ utfoldelse.

Hendelsen ble fort og godt kjent i hiphop-miljøet. Suksessen Hieroglyphics oppnådde ved å samles og opprette et eget selvstendig label ble en inspirasjon for andre rappere til å utrette det samme, og få tilgang til det meste av pengene. Det sies at Hieroglyphics' innsats banet vei for kjente selvstendige labeler som eksisterer i dag, slik som Roc-a-Fella Records og Rawkus Records.

Mike G forlot Extra Prolific rett etter at deres album Like It Should Be ble lansert. Senere ble Snupe kastet ut av Hieroglyphics-fellesskapet, noe som ble annonsert ved en presseutalelse på julemorgen 1996. Grunnen var «musikalske forskjeller». Hardbarka Hieroglyphics-tilhengere merket forskjellen i produksjon mellom Snupes og de resterende medlemmers albumer, da Snupes album bærer et sterkere preg av vestkystlig produksjon. Allikevel gikk det rykter om at Snupe hadde et forhold til Casuals søster eller/og at han var skyld i at alle medlemmene ble frasagt kontrakten i Jive Records; og at det heller er dette som er i grunn for oppsigelsen.[trenger referanse]

Hieroglyphics ga ut deres første felles album, Third Eye Vision, 24. mai 1998. I 2002, utga Hieroglyphics en av hiphopens første CD/DVD hybrider, kalt One Big Trip, som inneholder musikk på den ene siden og film på den andre. I 2003 ble det dannet en ny gren innenfor Hiero Imperium, nemlig Hiero2. Hiero2 skulle vise frem den neste bølgen av innovative selvstendige artister. Utgivelser inkluderer prosjekter med soul-artisten Goapele, og hiphop-artistene Z-Man og Encore.

Oppfølgeren til Third Eye Vision, Full Circle, kom den 7. oktober 2003. En live DVD og medfølgende CD av Hieroglyphics' 2003 Full Circle Tour ble utgitt i 2005.

Kollektivet har også utgitt fem samlealbum: Hieroglyphics B-Sides og Hieroglyphics Oldies, Vol.I i 1997; Hieroglyphics Oldies, Vol. II i 1998, The Building i 2004, The Corner i 2005. I mars 2007, ga de ut Over Time, en samling sjeldne B-sider og remixer fra alle medlemmene.

Bandmedlemmer[rediger | rediger kilde]

Dagens medlemmer[rediger | rediger kilde]

Tidligere medlemmer[rediger | rediger kilde]

Diskografi[rediger | rediger kilde]

Studioalbum[rediger | rediger kilde]

Konsertalbum[rediger | rediger kilde]

Samlealbum[rediger | rediger kilde]

DVD[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]