Vestkystrap

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Vestkystrap
Opprinnelse:
Sted og tid:1970-årene, the Bronx, New York. USA
Vanlige instrumenter:
Sjangerslektninger
West Coast, USA
Dr. Dre er svært sentral innenfor vestkystrap; først som medlem av N.W.A., deretter ved plateselskapet Death Row og ikke minst med albumene Chronic og 2001.
Snoop Dogg, et ikon for vestkystrap.
Kendrick Lamar ble i 2011 kronet som den nye kongen av vestkystrap av Dr. Dre, Snoop Dogg og Game.

Vestkystrap er en regional hiphop-undersjanger som ble brakt til California fra New York av DJ Tony Joseph, som flyttet til California i 1979 og viste sine ferdigheter til lokale DJ-er. Han lærte dem kunsten å jobbe med to plater og en mikser. Sammenlignet med østkyst-sjangeren, er denne stilen påvirket av «rhythm of funk», som var en musikksjanger fra 1960 til 1970, og derfor er g-funk og gangsta rap veldig populære i denne regionen. Blant vestkyst-musikere tilhører Tupac Shakur, Cypress Hill, Dr. Dre, Snoop Dogg, og mange flere. (Jírová, side 25-26)

Historie[rediger | rediger kilde]

Too $hort var den første store vestkystrapperen. Han startet sin karriere i 1981, og gav ut tre album på uavhengige plateselskap før han gikk platina med Born to Mack i 1988. Stilen hans var kjennetegnet ved seksuelt eksplisitte tekster som ble kritisert for å være kvinneundertrykkende.

I midten av 1980-årene tok vestkystrappen to hovedretninger: electro-hop og gangsta-rap. Electro-hoppen var lettbent dansemusikk i grenselandet mellom hiphop og techno, mens gangsta-rappen var virkelighetsskildringer fra gatemiljøet, særlig fra Los Angeles (preget av konflikt mellom de rivaliserende gjengene Bloods og Crips). En sentral figur i begge retningene var produsenten og rapperen Dr. Dre, som var med i de ledende gruppene World Class Wreckin' Cru (electro-hop) og N.W.A. (Niggaz With Attitude, gangsta-rap). Electro-hoppen døde raskt ut i løpet av 1980-årene. N.W.A. var, sammen med blant annet Ice-T, Above the Law og Compton's Most Wanted, pionerer innenfor gangsta-rappen. N.W.A. bestod av Eazy-E, Ice Cube, Dr. Dre, MC Ren og DJ Yella, og var sammen kanskje den mest innflytelsesrike gruppen innenfor hiphop. På grunn av dårlige kontrakter og interne konflikter gikk gruppen i oppløsning etter få år, men flere av medlemmene fikk derimot strålende solokarrierer.

Da gruppen ble oppløst i 1991, ble Death Row Records opprettet av Dr. Dre og Suge Knight. Under Death Row, ga Dr. Dre ut albumet The Chronic. Det skulle bli et revolusjonerende album som introduserte verden for g-funk. Albumet markerer også debuten for artister som Snoop Doggy Dogg, Tha Dogg Pound, Warren G og Nate Dogg. Snoop Doggs album Doggystyle er et annet svært viktig album for vestkystrap og g-funk. Digital Underground-medlemmet 2pac kombinerte, i likhet med Ice Cube, gangstermentalitet med et politisk budskap. Han signerte med Death Row Records i 1995. Hans død i 1996 markerte starten på slutten for Death Row og samtidig posisjonen til vestkystrap.

Rundt denne tiden startet samtidig skillet mellom gangsta-rap og undergrunnsrap. En bølge av uavhengige plateselskap basert i Los Angeles ga ut musikk med artister som Blacalicious, Jurassic 5, The Coup, Zion I og Dilated Peoples. Gangsta-rappen beholdt imidlertid sin posisjon som den dominerende sjangeren på vestkysten. I midten av 2000-årene opplevde vestkystrappen en renessanse, der Compton-rapperen Game innehar en sentral posisjon. Game har uttalt at Dr. Dre er hans mentor, og store deler av hans musikk er produsert av Dre. I 2011 pekte Dr. Dre, Game og Snoop Dogg Kendrick Lamar som den nye store innenfor vestkystrap.

Viktige vestkystartister[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  • Nelson George (1998). Hip hop America. London: Penguin Books Ltd. 
  • Olga Jírová (2012). Hip hop in American Culture (PDF). Olomouc.