Vestkystrap

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Dr. Dre er svært sentral innenfor vestkystrap; først som medlem av N.W.A., deretter ved plateselskapet Death Row og ikke minst med albumene Chronic og 2001.
Snoop Dogg, et ikon for vestkystrap.
Game har mye av æren for vestkystrappens renessanse
Kendrick Lamar ble i 2011 kronet som den nye kongen av vestkystrap av Dr. Dre, Snoop Dogg og Game.

Vestkystrap er en sjanger innenfor hiphop. All hiphop som kommer fra vestkysten av USA anses som å være vestkystrap, selv om artister fra California preger bildet. Gangsta-rap og G-funk er viktige subsjangre under vestkystrap. Vestkystrap skiller seg fra østkystrap ved at det gjerne er mindre kompleks rapping, tungt funk-inspirert, ofte synthbasert produksjon samt at den generelt har en mer avslappet stemning. Vestkystrap preget hiphop-musikken gjennom hele 90-tallet sammen med østkystrap, men i løpet av 2000-tallet tok sørstatrap over den ledende rollen.

Historie[rediger | rediger kilde]

Too $hort var den første store vestkystrapperen. Han startet sin karriere i 1981, og gav ut tre album på uavhengige plateselskap før han gikk platina med Born to Mack i 1988. Stilen hans var kjennetegnet ved seksuelt eksplisitte tekster som ble kritisert for å være kvinneundertrykkende.

På midten av 80-tallet tok vestkystrappen to hovedretninger: electro-hop og gangsta-rap. Electro-hoppen var lettbent dansemusikk i grenselandet mellom hiphop og techno, mens gangsta-rappen var virkelighetsskildringer fra gatemiljøet, særlig fra Los Angeles (preget av konflikt mellom de rivaliserende gjengene Bloods og Crips). En sentral figur i begge retningene var produsenten og rapperen Dr. Dre, som var med i de ledende gruppene World Class Wreckin' Cru (electro-hop) og N.W.A. (Niggaz With Attitude, gangsta-rap). Electro-hoppen døde raskt ut i løpet av 80-tallet. N.W.A. var, sammen med blant annet Ice-T, Above the Law og Compton's Most Wanted, pionerer innenfor gangsta-rappen. N.W.A. bestod av Eazy-E, Ice Cube, Dr. Dre, MC Ren og DJ Yella, og var sammen kanskje den mest innflytelsesrike gruppen innenfor hiphop. På grunn av dårlige kontrakter og interne konflikter gikk gruppen i oppløsning etter få år, men flere av medlemmene fikk derimot strålende solokarrierer.

Da gruppen ble oppløst i 1991, ble Death Row Records opprettet av Dr. Dre og Suge Knight. Under Death Row, ga Dr. Dre ut albumet The Chronic. Det skulle bli et revolusjonerende album som introduserte verden for g-funk. Albumet markerer også debuten for artister som Snoop Doggy Dogg, Tha Dogg Pound, Warren G og Nate Dogg. Snoop Doggs album Doggystyle er et annet svært viktig album for vestkystrap og g-funk. Digital Underground-medlemmet 2pac kombinerte, i likhet med Ice Cube, gangstermentalitet med et politisk budskap. Han signerte med Death Row Records i 1995. Hans død i 1996 markerte starten på slutten for Death Row og samtidig posisjonen til vestkystrap.

Rundt denne tiden startet samtidig skillet mellom gangsta-rap og undergrunnsrap. En bølge av uavhengige plateselskap basert i Los Angeles ga ut musikk med artister som Blacalicious, Jurassic 5, The Coup, Zion I og Dilated Peoples. Gangsta-rappen beholdt imidlertid sin posisjon som den dominerende sjangeren på vestkysten. På midten av 2000-tallet opplevde vestkystrappen en renessanse, der Compton-rapperen Game innehar en sentral posisjon. Game har uttalt at Dr. Dre er hans mentor, og store deler av hans musikk er produsert av Dre. I 2011 pekte Dr. Dre, Game og Snoop Dogg Kendrick Lamar som den nye store innenfor vestkystrap.

Viktige vestkystartister[rediger | rediger kilde]