Hiatus Kaiyote

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hiatus Kaiyote
Hiatus Kaiyote under en konsert i 2013. Fra venstre til høyre: Simon Mavin, Perrin Moss, Nai Palm, Paul Bender.
OpphavMelbourne, Victoria, Australia
SjangerJazz-funk, neo soul, future soul
Aktive år2011–
PlateselskapFlying Buddha, Sony Masterworks, Brainfeeder, Warner Chappell
Nettstedhiatuskaiyote.com
Medlemmer
Nai Palm
Paul Bender
Perrin Moss
Simon Mavin
Andre forhold

Hiatus Kaiyote (/haɪˈeɪtəs kaɪˈjoʊti/) er et australsk jazz/funk-band, stiftet i Melbourne i 2011. Medlemmene består av Naomi "Nai Palm" Saalfield (vokal, gitar), Paul Bender (bass), Simon Mavin (keyboard) og Perrin Moss (trommer, perkusjon).

Historie[rediger | rediger kilde]

2011–2013: Tawk Tomahawk[rediger | rediger kilde]

De fire bandmedlemmene møttes i Melbourne i 2011. Bassisten Paul Bender så Naomi Saalfield under en soloopptreden, og de begynte å jobbe sammen et år senere. Perrin Moss og Simon Marvin ble med i bandet kort tid etter. Samarbeidet ledet til at Hiatus Kaiyote spilte sin første store opptreden på The Bohemian Masquerade Ball blant sverdsvelgere, branndrillere og gypsy deathcore band.

I februar 2012 åpnet bandet for Taylor McFerrin i Melbourne. McFerrin ble så imponert at han introduserte musikken deres til den innflytelsesrike kringkasteren og DJ-en Gilles Peterson.

Bandet lanserte debutalbumet Tawk Tomahawk selvstendig i april 2012. Det ble lagt merke til av en rekke musikere, som blant annet Animal Collective og Dirty Projectors, og fikk senere offentlig skryt av Erykah Badu, Questlove og Prince, som oppfordret Twitter-følgerne sine til å høre på musikken deres. Tidlig i 2013 utnevnte Gilles Peterson bandet som Breakthrough Artist of the Year under Worldwide Awards i London. Like etter ble de introdusert til Salaam Remi, som akkurat hadde begynt å jobbe som A&R-leder hos Sony Music. Sony gav Salaam muligheten til å lage hans eget plateselskap, Flying Buddha, og Hiatus Kaiyote var de første han signerte. Bandet lisensierte debutalbumet Tawk Tomhawk til plateselskapet, og la til en ny og forbedret version av sangen «Nakamarra» med Q-Tip fra gruppen A Tribe Called Quest. Etter utgivelsen dro bandet på en internasjonal turné. De ble i 2014 nominert til Grammy Award i kategorien Best R&B Performance for sangen «Nakamarra». De ble de første australierne til å bli nominert til en Grammy i en R&B-kategori. De tapte mot Snarky Puppy og Lalah Hathaways «Something».

2014–d.d.: Choose Your Weapon[rediger | rediger kilde]

I 2014 begynte bandet å jobbe med sitt andre album, Choose Your Weapon, som ble utgitt 1. mai 2015. Anmeldelsesamleren Metacritic gav albumet vurderingen 88/100, basert på 6 anmeldelser, som indikerer «universell anerkjennelse». 9. mai 2015 debuterte albumet på 22. plass på den australske albumlista. Nai Palm beskriver albumet som en «utvidelse» av debutalbumet, og uttalte seg om at bandet og henne ikke hadde noen intensjon om knytte seg til kun én sjanger i albumene sine. Mange av sangene på albumet startet med Saalfields originale idéer, som senere ble jobbet videre med av bandet sammen. I løpet av opptakene ville bandet ære mixtape-formatet, så de innlemmet såkalte 'interludes', eller mellomspill. Albumet ble også bandets første utgivelse som nådde amerikanske hitlister, og de kom på 127. plass på Billboard 200, og #11 på US Billboard Top R&B/HipHop Albums.

Sangen «Breathing Underwater» fra Choose Your Weapon var nominert i kategorien Best R&B Performance på den 58. Grammy Awards, men tapte mot The Weekends «Earned It (Fifty Shades of Gray)». Tidlig i 2016 begynte store artister å sample Hiatus Kayiotes innspillinger. Dette startet med at Anderson Paak samplet «Molasses» på sporet «Without You» på sitt eget album Malibu. Året etter samplet Kendrick Lamar sangen «Atari» i «Duckworth» på albumet Damn, og Drake samplet «Building a Ladder» på sin «Free Smoke» på albumet More Life. I 2018 samplet Beyonce og Jay-Z sangen «The World It Softly Lulls» på «713» fra albumet Everything Is Love.

I 2017 utga Nai Palm sitt første soloalbum, Needle Paw, og turnerte internasjonalt med det. Innspillingsprosessen var veldig annerledes fra Hiatus Kayiote-albumene, med fokus på vokalene og sologitaren hennes. Hun nevnte i et intervju med Julie Adenuga fra Beats 1 at hun trodde Needle Paw var en ørkenblomst. I et intervju med Sound of Boston, forklarte Palm at det å jobbe med et soloalbum gav henne større fleksibilitet til å jobbe med gitarlyden og utfordringen med å utgi et mer intimt og personlig album. Albumomslaget, som er en abstrakt tegning av Saalfield, ble laget av den chilenske kunstneren Jowy Maasdamme, som ble oppdaget på Instagram.

I juni 2018 var Nai Palm med på rapperen Drake sitt album Scorpion. Drake har snakket varmt om bandet og henne. Hun sang en cover av «More Than a Woman» av Aaliyah, som også dukker opp i slutten av Drakes «Is There More», i tillegg til det han har samplet tidligere.

Den 18. oktober 2018 delte Nai via sosiale medier at hun hadde blitt diagnostisert med brystkreft. Hun gjorde et cover av Curtis Mayfields «The Makings of You» mens hun var sengeliggende etter mastektomi, ledsaget av Paul Bender på akustisk gitar. Ifølge et intervju med KCRW Berlin i 2019, er hun for øyeblikket «kreftfri».

Bandkameratene hennes Bender, Marvin og Moss utga i april 2020 en egen mixtape ved navn Swooping. I tillegg har samtlige medlemmer utgitt musikk på egen hånd. Perrin Moss går under det profesjonelle aliaset «Clever Austin». Han utga sitt debutalbum Pareidolia i 2019, gjennom plateselskapet Wondercore Island. Paul Bender utga også et soloalbum under artistnavnet «The Sweet Enoughs» kalt Marshmallow, også via Wondercore Island. Han produserte også Jaalas album Hard Hold i 2015, Vulture S Tape Gang sitt album Mature Themes for Childish People i 2019, og Laneous utgivelse Monstera Deliciosa (som også inkluderer Simon Mavin på keyboard) i 2019.

Simon Mavin er medlem i bandet The Putbacks. Han produserte artisten Natalie Slade sitt album Control (Eglo Records) i 2020.

I august 2020 signerte Hiatus Kaiyote en global publiseringsavtale med Warner Chappell Music.

Diskografi[rediger | rediger kilde]

Album
Tittel Detaljer
Tawk Tomahawk Utgivelse: April 2012

Plateselskap: Flying Buddha

Format: Digital, CD og vinyl

Choose Your Weapon Utgivelse: 15. april 2016

Plateselskap: Flying Buddha

Format: Digital, CD og vinyl

Mood Valiant Utgivelse: 25.06.2021

Plateselskap: Brainfeeder

Format: Digital, CD og vinyl

Fremtredende samples av Hiatus Kaiyotes verk[rediger | rediger kilde]

Priser og nominasjoner[rediger | rediger kilde]

År Nominert / verk Pris Resultat
Music Victoria Awards 2013 Hiatus Kaiyote Best Emerging Artist Vunnet
Gilles Peterson's Worldwide Awards 2013 Hiatus Kaiyote Best Breakthrough Act Vunnet
Grammy Awards of 2014 «Nakamarra» featuring Q-Tip Best R&B Performance Nominert
ARIA Music Awards of 2015 Choose Your Weapon Best Urban Album Nominert
J Awards of 2015 Hiatus Kaiyote Double J Artist of the Year Nominert
Grammy Awards of 2016 «Breathing Underwater» Best R&B Performance Nominert
National Live Music Awards of 2016 Hiatus Kaiyote Live R&B or Soul Act of the Year Nominert
National Live Music Awards of 2017 Hiatus Kaiyote Live R&B or Soul Act of the Year Nominert

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]