Heston flyplass

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Jump to navigation Jump to search

Heston flyplassHeston Aerodrome, var en britisk flyplass vest i London som var i bruk mellom 1929 og 1946. Rester av flyplassen kan fremdeles sees i utkanten av Heston og Cranford i bydelen Hounslow.

Historie[rediger | rediger kilde]

Heston Aerodrome ble tatt i bruk i 1929 av flyklubber og enkelte private aktører som etterhvert etablerte seg og som prøvde seg i å konkurrere med Imperial Airways, Heston hadde gunstig beliggenhet og tok fordeler av det. De første som benyttet Heston var «Spartan Airways» med en daglig rute til Isle of Wight. I 1935 ble Heston base for British Airways Ltd. I 1937 ble flyplassen kjøpt opp av luftfartsministeriet og utviklet til å bli nesten like stor som Croydon Airport, og da som Londons flyplass nr. 2 på den tid. Ved utbruddet av andre verdenskrig ble det slutt med all sivilflyvning på Heston.

Krigsårene[rediger | rediger kilde]

Heston opphørte som sivil flyplass sommeren 1940 og de selskaper som fremdeles opererte ble flyttet over til Gatwick. Under andre verdenskrig var flyplassen base for RAF som hadde Spitfires og Hurricanes stasjonert der. RAF benyttet Heston sammen med det amerikanske flyvåpen som opererte Flying Fortress der.

Etterkrigsårene[rediger | rediger kilde]

Etter krigen ble Heathrow valgt som Londons hovedflyplass. Hestons beliggenhet og den omkringliggende bebyggelse gjorde at Heston ikke hadde muligheter for å bygges ut til de krav som måtte stilles til en hovedflyplass.

I dag[rediger | rediger kilde]

Mye av det som tidligere var Heston Airport er nå utbygget. Det som minner om at det har vært en flyplass der er gate- og veinavnene som er luftfartsrelaterte, slike som Brabazon Road, Sopwith Road, Whittle Road og Bleriot Road, som alle ligger midt i mellom Heston og Heathrow.

Heston Aerodrome - Statsminister Chamberlein viser frem et papir som inneholder Münchenavtalen hvor Hitler lover «Fred i vår tid»

Kanskje Heston vil huskes best for en septemberdag i 1938 da den britiske statsminister Neville Chamberlain kom tilbake til Heston etter å ha møtt Adolf Hitler for samtaler om det som er blitt kjent som Münchenavtalen. Historiebøkene viser bilder av Chamberlain på flyplassen, foran flyet. Chamberlain vifter med et papirark og skal ha sagt at nu blir det «Fred i vår tid»[1]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]