British Airways Ltd.

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
British Airways Ltd.
BransjeLuftfart, lufttransport
Etablert1935
Opphørt 1939
HovedkontorStorbritannia
LandStorbritannia
En Junkers Ju 52 fra British Airways Ltd. utstilt på RAF Museum Cosford

British Airways Ltd var et privat flyselskap som opererte i Europa. Det ble stiftet i oktober 1935. som Allied British Airways, ved en sammenslutning av «Spartan Air Lines» og «United Airways». Det overtok også «Hillman's Airways», tok navnet British Airways Ltd og opererte fra flyplassen Heston (Gatwick var på det tidspunkt ikke bygget ut.) Selskapets logo var en løve med vinger.

Fra starten hadde selskapet ulike flytyper, som DH84, DH86A og Spartan Cruiser, Konkurransen innen den europeiske luftfarten gjorde det nødvendig å se etter mer moderne og importerte fly. Det ble anskaffet nederlandskbygde Fokker F.VII og tyskbygde Junkers Ju 52, Rutenettet ble videreutviklet, og snart kunne selskapet betjene ruter til Paris, Lille, Köln, Amsterdam, Hannover, Hamburg, København, Malmö og Stockholm.

Selskapet anskaffet senere Lockheed L-10 Electra og forlenget rutenettet til Ungarn og Polen. Under kontrakt med Luftfartministeriet ble det foretatt en prøveflyvning til Bathurst på Afrikas vestkyst. Selskapet vurderte da å starte en ny flyrute over Sør-Atlanteren til Sør-Amerika. I mai 1939 ble det satt igang en rute til Lisboa. Selskapet ønsket å fly til Madrid, men Spanias diktator Franco ville ikke gi British Airways landingsrettigheter der.

British Airways Ltd var ingen konkurrent til Imperial Airways som fløy til fjerntliggende destinasjoner i det britiske Imperium. Imperial Airways på sin side mottok subsidier fra den britiske regjering og brukte britisk-bygde, ofte utdaterte, fly. Kort etter utbruddet av andre verdenskrig ble Imperial Airways og British Airways Ltd slått sammen til et statseid nasjonalt selskap – British Overseas Airways Corporation (BOAC).

British Airways Limited vil kanskje først og fremst bli husket for at det var selskapets nye Lockheed-maskinen som landet på Heston flyplass med den britiske statsminister Neville Chamberlain etter at han hadde møtt Adolf Hitler for samtaler om det som er blitt kjent som Münchenavtalen. På fotografier av Chamberlain i flydøren rett etter landing kan man tydelig se navnet «British Airways» og selskapets logo på flykroppen. Dette var anledningen da Chamberlain viftet med et papirark og skal ha sagt at nå ville det bli «Fred i vår tid» («Peace in Our Time»).[1]

Navnet British Airways skulle dukke opp i gjen 35 år senere da BOAC og British European Airways ble slått sammen i et selskap.

Referanser[rediger | rediger kilde]