Hopp til innhold

Hesjván

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Hesjván (akkadisk waraḫsamnu, hebraisk חֶשְׁוָן [ḥešván] eller Marḥešvan מַרְחֶשְׁוָן) er den åttende måneden i den babylonske og den bibelske jødiske kalenderen. I den sekulære jødiske kalenderen er det måned nummer to.

I Bibelen før det babylonske fangenskapet, er den åttende måneden én gang kalt Bul.[1] Dette er en fønikisk betegnelse, funnet igjen på sarkofagen til kongen Esjmunazar II. Ved fangenskapet i Babylon adopterte jødene de babylonske månedsnavnene. Den babylonske betegnelsen betyr bare måned nummer åtte. y-r-ḥ er den semittiske roten for "måne" (og derfor også "måned"), og s-m-n er den semittiske roten for "åtte". Ved jødisk bruk har det skjedd en lenisering fra מ /m/ til ו /v/. Den innledende ו er også endret til מ, som gir en metatese. De to første bokstavene utgjør det hebraiske ordet for bitter. Dette er gitt betydning, da måneden er uten høytider.[2]

De jødiske kalenderreglene skal sikre at nyttårsdagen Rosj hasjaná ikke faller på en søndag, onsdag eller fredag. Dermed vil Jom kippúr ikke falle rett før eller rett etter sabbaten, noe som ville skapt praktiske vanskeligheter, og Hosja‘na rabbá vil ikke falle på en sabbat, i så fall vil visse seremonier gå tapt i et år. I et vanlig (kesidran) år har Hesjván 29 dager og Kislév 30 dager. Kislév kan miste en dag for å ha 29 dager, og året kalles et kort (chaser) år, eller Hesjván kan få en ekstra dag for å ha 30 dager. Året kalles da et fullt (maleh) år. Vanligvis faller den i oktober-november etter den gregorianske kalenderen.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «1. kongebok 6:38». Bibelselskapet. 
  2. ^ «The Month of Cheshvan» (engelsk). Orthodox Union. Besøkt 13. januar 2023.