Hopp til innhold

Kislév

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Kislév (akkadisk kislimu eller kislivu, hebraisk כִּסְלֵו [kislév]) er den niende måneden i den babylonske og den bibelske jødiske kalenderen. I den sekulære jødiske kalenderen er det tredje måned.

Den babylonske opprinnelsen har rot i ordet for tykk, som er assosiert med at regnet i den fruktbare halvmåne tiltar. En alternativ tolkning er at ordstammen «k-s-l» betyr håp, og uttrykker håpet om rikelig vinternedbør.[1] I Mosebøkene er måneden bare nevnt ved sitt nummer.[2] Ved fangenskapet i Babylon adopterte jødene de babylonske månedsnavnene. Betegnelsen kislév forekommer i hos profetene Sakarias (Sakarias 7:1) og Nehemias (Nehemja 1:1).

De fleste år har kislév 30 dager. Noen år måneden kuttet til 29 dager. Vanligvis faller den i november-desember etter den gregorianske kalenderen.

  • Lysfestivalen Hanukka varer fra 25. kislév til 2. tebét (eller 3. tebét når kislév bare har 29 dager). Ved starten gikk det utsendinger fra Jerusalem til den jødiske diaspora om hvor lenge måneden skulle vare, basert på astronomiske vurderinger.[3]

Referanser

[rediger | rediger kilde]