Hermanus Contractus

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Hermanus Contractus
Hermann Reichenau Ofenkachel.jpg
Født18. juli 1013[1][2]
Altshausen[3]
Død24. september 1054[1][2] (41 år)
Abbey of Reichenau
Beskjeftigelse
9 oppføringer
Komponist, matematiker, lyriker, skribent, historiker, musikkforsker, musikkteoretiker, astrolog, astronom
Nasjonalitet Tyskland

Hermann (til høyre) i en middelalderfremstilling
Relikvie etter Hermanus Contractus.

Hermanus Contractus (født 18. juli 1013, død 24. september 1054 i Kloster Reichenau), også kjent som Hermann den lamme, Hermannus Augiensis eller Hermann av Reichenau, var en musikkteoretiker, komponist, matematiker og astronom fra 1000-tallet. Hans fremste betydning var som kompilator, det vil si som en som gjør allerede foreliggende kunnskap tilgjengelig ved det at den presenteres fornuftig systematisert og oversiktlig.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Hermann var sønn av greve Wolfrat II von Altshausen og hans hustru Hiltrud. Hvor han ble født, er ikke kjent. Sykdommene og skavankene han hadde fra barneårene gjorde han uskikket til praktisk arbeid, og han ble sendt i klosterskole.

Hermanus eller Hermannus ble kalt «contractus» (den sammenkrøpne) på grunn av en beinskade han fikk i barneårene (trolig poliomyelitt); han skal også ha hatt hareskår og ryggmargsbrokk. Det meste av livet bodde han på klosteret på Reichenau, der han var munk. Han arbeidet innenfor alle de fire Quadrivium-fagene.

Benediktinermunk[rediger | rediger kilde]

Han var i kloster fra 1020. Her fikk han vitenskapelig opplæring og grunnutdanning. Ved en alder av tretti år avla han munkeløftene.

Hermann har skrevet musikkteori, astronomiske og matematiske studier, og en avhandling om geometri.

Hqan var en av de ledende europeiske personer i sin samtid i å jutvikle den matematiske og astromoniske kunnskap, på en tid da det meste man visste var overført fra arabiskspråklige kilder. Han utmyntet det astronomiske begrep almukantarat, for en krets på himmelkulen som løper parallelt med horisonten.

Han skrev også en historisk oversikt over tiden fra Kristi fødsel til hans egen samtid. Hva gjelder nisten av det 11. århundre er dette hovedkilden for historisk viten om det område han besktiver. Dette verket ble videreført av eleven Berthold av Reichenau. Verket De Musica var en videreføring av Guido d`Arezzos tanker, og han la siste hånd på kirketoneartsystemet. To antifoner er tilskrevet Hermann: Alma redemptoris mater, og Salve Regina.

Hermann ble saligkåret av den katolske kirke i 1863.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Gemeinsame Normdatei, 14. aug. 2015, 118549693
  2. ^ a b MacTutor History of Mathematics archive, 22. aug. 2017
  3. ^ Gemeinsame Normdatei, 10. des. 2014

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]