Herman Treschow

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Herman Treschow
Født1739Rediger på Wikidata
Død1797Rediger på Wikidata
Beskjeftigelse TeologRediger på Wikidata
Nasjonalitet NorgeRediger på Wikidata
Tittelbladet til en av Herman Treschows prekenbøker, utgitt i 1773.

Herman Treschow (født 1739 i Vågå, Gudbrandsdalen, død 1797 i København) var en dansk-norsk prest, teologiprofessor og forfatter.

Han ble født og vokste opp i Vågå. Faren, som også het Herman Treschow, var prest der. Etter å ha blitt professor i teologi ved Københavns Universitet ble han prest i Garnisonskirken i København. Han var en del av byens overklasse og holdt preken for blant andre kong Christian VII og den danske kongefamilien i Christiansborg slottskirke.

Forfatterskap[rediger | rediger kilde]

I den siste halvdel av 1700-tallet utga Treschow flere bøker på Gyldendal forlag, flesteparten med kristent innhold, som hans Passions-Betragtninger og Prædikener. Noe av det siste han skrev var et verk som bar den fyldige tittelen Bidrag til Hr. General Admiral Lieutenant Greve Friderik Danneskiold Samsøes Levnets Beskrivelse, utgitt i 1796. Treschow døde året etter.

Ut ifra innholdet i hans prekener, kan vi vite et og annet om hva slags meninger han hadde:

  • Han var sterkt opptatt av samholdet mellom Danmark og sitt fødeland Norge, og ba for «hver Undersaat i disse riger og lande». Han hadde nok ikke forutsett at så tidlig som nesten 20 år etter hans død skulle disse to «tvillingrikene» skille lag.
  • Han likte tydeligvis ikke at barn bråkte i kirken! I en preken anbefaler han menighetens foreldre å vente med å ta med seg barna til gudstjenesten til de var store nok til å ikke forstyrre.
Fra denne prekestolen i Garnisonskirken i København har Treschow ofte prekt, i tiden da han var sogneprest her.
  • Han understreket gjentatte ganger i forordene til sine bøker at han ikke hadde rettet seg «efter vore Tiders smag», og at han hadde skrevet slik at vanlige folk skulle kunne forstå det.

Herman Treschow er blitt kalt «en av pionerene innenfor mer moderne tolkninger av bibeltekster».[trenger referanse]

Fra Treschows biografi om grev Friderik Danneskiold Samsøe: Kobberstukket portrett av greven (ukjent kunstner).