Treschows prædikener

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Tittelbladet til første bind av Prædikener.

Prædikener (undertittel over Høimesse-Texterne) er en samling av den dansk-norske presten Herman Treschows prekener. Verket ble utgitt i 1787Gyldendal forlag.[1]

Om boka[rediger | rediger kilde]

Prædikener inneholder prestens prekener gjennom et helt år, og kom ut i tre bind; forfatteren skriver isteden for tvende Bind, som Værket efter Anmeldelsen skulde udgiøre. Treschow dedikerte det hele til "hertug Carl av Brunsvig-Bevern".

Slik lyder tilegnelsen i sin helhet, som befinner seg helt foran i første bind:

Maae tilegnelsen af disse taler bevidne Deres høifyrstelige Durchlauchtighed, hvor uforglemmelig den tid stedse skal være for mig, da De som Patron for denne Kirke (Københavns garnisonskirke) Selv anhørte de fleste af dem; da De gav den Menighed, hvis Omsorg er mig betroet, et saa lysende Exempel paa Kierlighed til Religionen og Agt for den offentlige Gudsdyrkelse, og mig som Lærer saa megen Opmuntring ved Deres naadige Bevaagenhed, opnaaes just det inderligste Ønske, som uafladelig opsender de oprigtigste og ivrigste Forbønner for Deres høifyrstelige Durchlauchtighed, og henlever med dybeste Ærbødighed

Deres høifyrstelige Durchlauchtigheds underdanigste Tiener H. Treschow.

Innhold[rediger | rediger kilde]

Hver preken er omtrent 20 - 25 sider lang, og innledes med et enkelt tittelblad hvor det står navnet på søndagen/helligdagen og henvisning til bibelteksten som er utgangspunktet for prekenen. Deretter følger en kort bønn på ca. en side som oftest avsluttes med Fadervår, før selve prekenen begynner. Bibelsitater benyttes ofte i teksten, og som regel starter Treschow med å sitere en del av dagens bibeltekst.

Prekenen er gjerne delt opp i flere deler merket med romertall. Treschow skriver i forordet at han har valgt «materialer som vare almennyttige, og som lettest kunde forstaaes af alle».

Referanser[rediger | rediger kilde]