Herføl

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Herføl på kart over Oslofjorden

Herføl er den sørligste bebodde øya i Hvaler kommune i Østfold. Den er 1,96 km² og har postnummer 1690. Det er 14 fastboende på øya, som ligger like ved grensa til Sverige.

Herføl hadde tollstasjon og los og var et viktig fiskerisentrum. I dag er Herføl et sommer- og turistsenter. Ved Herføl marina finnes pub, spisested og kiosk/butikk. Rutebåt anløper stedet og det er gjestehavn med mulighet for å kjøpe bensin. Fra marinaen går den smale «Henry A Larsens vei» sørover til Andholmen. Veistrekket er oppkalt etter øyas store sønn, norsk-kanadieren Henry A. Larsen. Hvaler kommune innførte i 2015 kjøreforbud for motorvogn uten særskilt tillatelse. Statens vegvesen bestred kommunens rett til slikt og det kommunale kjøreforbudet ble senere opphevet. I 2020 er det billigere å frakte bil på fergen tur/retur Herføl enn å parkere mer enn 5 dager på Skjærhalden, slik at det i dag er større biltrafikk på Herføl enn tidligere år.

Langrøsset og Herfølsåta er gravrøyser fra bronsealderen. Langrøsset er den største i landet, og Herfølsåta er et landemerke langt til havs. Det høyeste punktet på øya er Linnekleppen på 31 meter. Denne må ikke forveksles med stedet i Rakkestad kommune. Et annet særmerket sted er jettegryten «Katedralen».

Forfatteren Jan Kjærstad har røtter på Herføl og har tilbrakt over femti somre der.

Referanser[rediger | rediger kilde]


Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]