Henry Ruud

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Henry Ruud
FødtHenry Ruud
9. mai 1917
HadelandRediger på Wikidata
Død7. april 1994 (76 år)
PorsgrunnRediger på Wikidata
Beskjeftigelse SkribentRediger på Wikidata
Nasjonalitet NorgeRediger på Wikidata

Henry Ruud (født 9. mai 1917 i LunnerHadeland, død 7. april 1994 i Porsgrunn, gravlagt ved Eidanger kirke) var en norsk dikter og novelle- og visesangforfatter.

Han begynte som 15 åring ved Hadeland Glassverk som glassarbeider. I 1938 ble han innkalt til 84 dagers militærtjeneste. I aprildagene i 1940 meldte han seg frivillig, men ble vraket «fordi han ikke var innkalt».

Ruud ble ansatt som elektriker i 1942. Det var det tyske storkonsernet I.G. Farben som søkte etter elektrikere, mekanikere og rørleggere til byggingen av Norsk LettmetallNorsk Hydros tomteareal på Herøya, Porsgrunn. Der ble han innkvartert i en brakkeleir, med et belegg på 1100 mann. Han jobbet hele sitt voksne yrkesaktive liv som elektriker og sluttet på Norsk Hydro Porsgrunn i 1984. Han hadde en stor interesse for Arbeiderbevegelsen og Arbeiderpartiet.

Utgivelser til aviser og tidsskrifter[rediger | rediger kilde]

Henry Ruud skrev viser og dikt for Telemark Arbeiderblad (TA) i over 25 år. Han hadde også i mange år hatt fast spalte hver lørdag på Skrøner på Vers. Mye av det han har skrevet har sin grobunn i virkelige hendelser. I yngre år fikk Henry Ruud mange noveller antatt i Magasinet for alle.

Singelplaten Bingo[rediger | rediger kilde]

Ruud var med å arrangere et årsmøte for Arbeiderpartiet i Porsgrunn like etter at lagene hadde bestemt seg for å drive med bingo i 1970. Han laget en sang som gikk på tonen til den kjente slageren «Bimbo». Ruud, som var en aktiv bidragsyter til radioens Søndagsposten, ble spurt av Otto Nilsen om han kunne få denne visa. Dermed hørte Arne Bendiksen den, og sånn kom Henry Ruud på singelplate med «Bingo».

Musenes Juleeventyr[rediger | rediger kilde]

Han har også laget barneprogram for NRK, Musenes Juleeventyr. Sendingen fant sted 22. desember 1979. Johannes Eckhof leste eventyret, og illustratøren Anine Fjelsdså (fra Stavanger) laget tegninger.

Russerevy[rediger | rediger kilde]

I flere år var han aktiv med å skrive for russerevyene i Porsgrunn, der han av og til forfattet nesten halvparten av alle visene og sketsjene som ble framført. Ellers har det blitt dikt til alle slags anledninger.

Jobb og Krigen[rediger | rediger kilde]

1. premie i Magasinets konkurranse Jobb og Krigen i 1990. Det var en enstemmig jury (tidligere forbundsformann Lars Skytøen, Trond Bergh, Per Bangslund, Bjørn Bjørnsen og Odd Harald Røst) som tildelte 1. premie til Henry Ruud for Folk og røvere på Herøya. Henry Ruud sitt bidrag er på over 60 sider, ei lita bok. Artikkelen er skrevet spesielt for Magasinets konkurranse. Det var kun et utdrag i Magasinet som ble trykket. Overrekkelse av premien fant sted 28. mars 1990 i Oslo.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Artikkelserie i tidskrift: Ukentlige spalter: «Telemark Arbeiderblad». Skrøner på Vers. 1964–1992
  • Artikkel i tidsskrift: «Magasinet for fagorganiserte». Jobben og Krigen; Folk og røvere på Herøya. Nr 3. 1990