Henry Joseph O’Leary

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Henry Joseph O’Leary
Født13. mars 1879Rediger på Wikidata
Richibucto
Død5. mars 1938Rediger på Wikidata (58 år)
Victoria
BeskjeftigelseKatolsk prest (1901–) Rediger på Wikidata
Embete
  • Roman Catholic Archbishop of Edmonton (1920–1938)
  • Roman Catholic Bishop of Charlottetown (1913–) Rediger på Wikidata
Utdannet vedUniversity of St. Joseph's College

Henry Joseph O'Leary (født 13. mars 1879 i Richibucto i New Brunswick, død 5. mars 1938 i Victoria i British Columbia i Canada) var en kanadisk katolsk prelat og erkebiskop av Edmonton.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

O'Leary ble presteviet i Richibucto for bispedømmet Chatham den 21. september 1901. Samme år ble han sendt til Roma der han skulle ta doktorgrader i teologi, filosofi og kirkerett.

I 1907 ble O'Leary utnevnt til sjelesørger for Sacred Heart Parish i Bathurst i New Brunswick, av Charhams hjelpebiskop Thomas Francis Barry.

Biskop av Charlottetown[rediger | rediger kilde]

Den 29. januar 1913 ble han utnevnt til biskop av Charlottetown. Han ble bispeviet den 22. mai samme år av erkebiskopen av L'Aquila, Pellegrino Francesco Stagni O.F.M.; medkonsekratorer var Edward Joseph McCarthy, erkebiskop av Halifax, og James Morrison, biskop av Antigonish. Ettersom St. Dunstans basilika i Charlottetown nylig hadde brent ned, var O'Leary bospevielse i Sacred Heart Church i Bathurst.

En av hans første handlinger var å få bygget en ny katedral på stedet for den ødelagte basilikaen. Det ble fullført under O'Learys funksjonstid og åpnet i 1919.

Under første verdenskrig ble mange av bispedømmets katolikker med i de væpnede styrker, og flere prester ble feltprester. I løpet av denne tiden ble det nye Saint Vincent Orphanage fullført for å erstatte det gamle i Charlottetown. O'Leary grunnla et kloster i 1916 da Sisters of St. Martha of Prince Edward Island ble etablert. I 1919 ble St. Dunstan's College, som ble etablert av forgjengeren biskop Bernard McDonald ved nedleggelsen av St. Andrew's College, elevert til universitet med rett til å gi sine egne akademiske grader

Charlottetown Hospital, som hadde blitt støttet av biskop Peter McIntyre på 1800-tallet, fortsatte å vokse etter hvert som en ny fødeavdeling åpnet i 1918 og en sykepleierskole ble etablert i 1920. Sykehuset var under tilsyn av De grå søstre av Quebec, hadde virket i bispedømmet Charlottetown i mange år.

Erkebiskop av Edmonton[rediger | rediger kilde]

Den 7. september 1920 ble O'Leary utnevnt til erkebiskop av Edmonton og innsatt den 8. oktober samme år.

Han døde 5. mars 1938 i en alder av 58 år.

Episkopalgenealogi[rediger | rediger kilde]

Hans episkopalgenealogi er:

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ catholic-hierarchy.org olearyh, lest 8. september 2023