Hopp til innhold

Nordre Sving

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Nordre Sving
OpphavOslo, Norge (1962)

Nordre Sving er et pop- og danseorkester fra Oslo, dannet 1962 som «The Buccaneers». Orkestret har ofte vært knyttet til idretten med sine innspillinger om skøyter, håndball og fotball. De har sine røtter på Oslos østkant, og har et stort hjerte for Vålerenga – både bydelen og idrettsforeningen.

Siden 1962 har Nordre Sving reist rundt og spilt til dans og underholdning – fra Longyearbyen i nord til Ålborg i sør, fra Minneapolis i vest til Moskva i øst.

Historien

[rediger | rediger kilde]

The Buccaneers oppstod på Teisen gymnas som et shadowsband. Seinere ble de inspirert av The Beatles og Gals & Pals og begynte å synge. På en spillejobb på Ådalsbruk i 1966, opptrådte de sammen med The Tremeloes. Den første tida spilte de på ungdomsklubber i Oslo-området og seinere på dansearrangement over hele Østlandet.

The Buccaneers ble i 1969 engasjert av plateprodusent Arve Sigvaldsen til å spille inn sangen «Bislet Special» under navnet Nordre Sving Blandede Mannskor og Orkester. Sangen var hentet fra Liverpool-gruppen The Scaffold og het opprinnelig «Lily The Pink». «Bislet Special» solgte til sølv, og The Buccaneers skiftet navn til Nordre Sving.

Arve Sigvaldsen var også produsent for albumet Spelle litt for galleri (1970), der Nordre Sving blandet sportslige hyllester til skøyteløpere og fotballspillere med norske versjoner av aktuelle poplåter, blant dem «Venus» og «Ob-La-Di, Ob-La-Da». På denne tiden ga de også ut singlene «En slant til trikken hjem» (Arbeiderbladets sølvplate) og «Trailersjåfør» (VGs sølvskrin) som ble nye suksesser. Gruppen var med på flere av platene i Treff-serien, men fra midten av 1970-tallet satset de bare på egne utgivelser.

I en periode var Nordre Sving knyttet til Arne Bendiksens plateselskap, men i 1974 startet Bjørn Langli plateselskapet Tambourine og overtok de videre plateutgivelsene med Nordre Sving.

Nordre Sving var svært aktive på platefronten i tiåret 1972–1982 da de ga ut ti LP-er og deltok på noen samleplater. De fleste hadde samme oppskrift som debuten; utenlandske slagere i norske versjoner, samt et knippe egenkomponerte låter. Henning Fries var gjesteartist på albumet På krøttersti og kjerrevei (1979), og han vendte tilbake 20 år senere som fast medlem av gruppen etter å ha spilt på egen hånd med «Det er vansk’lig å være beskjeden». Filler og fjas (1980) var en barneplate laget i samarbeid med Vibeke Sæther, som Nordre Sving også reiste på flere turneer med. I forbindelse med 20 års-jubileet ble det gitt ut en samleplate der 34 innspillinger ble inkludert i forkortede versjoner. Bjørge Lillelien fungerte som toastmaster mellom låtene.

Flere av innspillingene deres har vært på Norsktoppen. Bl.a. "Lasse og Mari" (1973), "Takk for det" (1974", «Pollution Rock» (1975) - skrevet av gruppens bassist Jan Rudolf Pettersen, og «Det er vår bryllupsdag» (1975) og "Min barndomsdal" (1977), I 1980 vant de Europatoppen med sin versjon av Ian Gomms «Hold On».

I 2012 feiret gruppen sitt 50-årsjubileum og hadde tenkt å legge opp. Men flere etterspørsler førte til at Nordre Sving gjenoppstod aktivt i 2015, nå med det meste av sitt norske repertoar på spillelisten. Kai Hagen, fra besetningen 1973-1976, kom tilbake i gruppen.

Dagens medlemmer

[rediger | rediger kilde]

Diskografi

[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]