Helvetesild

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Helvetesild
Helvetesild
Helvetesild på halsen
ICD-10-kodeB02
ICD-9-kode053
ICPC-2S70
DiseasesDB29119

Helvetesild (herpes zoster) er en herpesvirusinfeksjon som forårsakes av reaktiveringen av varicella zoster-viruset. Det er en smertefull hudlidelse som bærer sitt navn med rette.

Etiologi og patogenese[rediger | rediger kilde]

Herpes zoster forårsakes av samme virus som vannkopper; Varicella zoster-viruset (VZV). Dette viruset ligger latent i nervegangliene etter et primærutbrudd i form av vannkopper. VZV kan deretter reaktiveres når immunforsvaret er redusert, og forårsaker da helvetesild. De som får helvetesild har derfor hatt vannkopper som små. Kontakt med personer med vannkopper utløser ikke utbrudd av helvetesild.

Symptomer og forløp[rediger | rediger kilde]

Helvetesild karakteriseres av en intens, brennende smerte, blemmer og påfølgende sår, som følger et dermatom (én spinalnerves hudforsyningsområde). Dette hudområdet er begrenset til enten venstre eller høyre kroppshalvdel. Området ligger hyppigst i brystkasseregionen, men noen får utslettet i halsregionen og ansiktet.[1]

Helvetesild i ansiktet med affeksjon av øyets hornhinne kan ødelegge pasientens syn.

Mange andre sykdommer kan være årsak til en reaktivering av VZV (reduksjon av immunforsvaret ved alderdom, aids etc.) Derfor kan det være fornuftig å få utført en generell legeundersøkelse få uker etter at helvetesilden er over.

Herpes zoster chest.png

Behandling[rediger | rediger kilde]

Helvetesild kan behandles med antivirale midler (aciklovir, valaciklovir). Dette er tablettkurer som kan koste fra 800 til 1 300 kroner for én ukes kur. Den viktigste grunnen for å ta en slik kur er at den reduserer sannsynligheten for postinfeksiøs nevralgi, som er en intens smerte i samme område som utslettet som kan vare resten av livet.

Tiltak[rediger | rediger kilde]

Helvetesild kan være meget plagsomt, følgende tiltak kan gjøre situasjonen bedre:

  • Rengjør utslettene og hold det tørt.
  • Beskytt utslettene med bandasje som ikke er klebrig.
  • Bruk løse klær.
  • Bruk ispose eller ta et kaldt bad for å avkjøle utslettene.

Dersom smertene ikke forsvinner, må du ta kontakt med lege.[2]

Smitte[rediger | rediger kilde]

Helvetesild smitter på samme måte som ved vannkopper, som vil si at kun person som ikke har hatt vannkopper kan bli smittet. Det er først og fremst det som er i blemmene som kan smitte. Den smittede vil da få vannkopper og ikke helvetesild.[3]

Blodgiving etter helvetesild[rediger | rediger kilde]

For barn som får kreftbehandling kan vannkopper være en livstruende sykdom. Voksne som får helvetesild vil opparbeide mye antistoffer i blodet mot det aktuelle viruset. Voksne som gir blod 2 til 3 uker etter sykdommen, og gjør oppmerksom på at de har hatt helvetesild til blodbanken, kan redde livet til flere barn ved å gi blod.

Helvetesild på bryst og rygg

Vaksine[rediger | rediger kilde]

En vaksine mot sykdommen ble utviklet i 2006.[4]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Helvetesild». Pasienthåndboka.no. Besøkt 19. august 2007. 
  2. ^ Helsebiblioteket.no, Redaksjonen;. «Helvetesild – herpes zoster». www.helsebiblioteket.no (norsk). Besøkt 21. mars 2017. 
  3. ^ om smitte i pasienthandboka
  4. ^ dr. Pauline W. Chen (10. juni 2010). «Why Patients Aren’t Getting the Shingles Vaccine» (engelsk). The New York Times. Besøkt 2. april 2015.