Helvete år 2019

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Helvete år 2019
orig. I Nuovi barbari
Generell informasjon
Sjanger Science fiction / Thriller / Action
Nasjonalitet Italiensk
Utgitt 1983
Lengde 1 t. 32 min.
Språk Italiensk
Aldersgrense 18 (video)[1]
Bak kamera
Regissør Enzo G. Castellari
Manus Tito Carpi
Enzo G. Castellari
Antonio Visone
Produsent Fabrizio De Angelis
Musikk Claudio Simonetti
Sjeffotograf Fausto Zuccoli
Foran kamera
Hovedroller Giancarlo Prete
George Eastman
Annen informasjon
Filmselskap Deaf International
Dear Film Produzione
Fulvia Film
Premierer 10. juni 1983 (Vest-Tyskland)
3. juli 1983 (Italia)
13. januar 1984 (USA)
1984 (Norge) (Video)
1. mai 2007 (Norge) (DVD)[2]
Eksterne lenker

Helvete år 2019 (orig: I Nuovi barbari) er en italiensk dystopisk actionthriller og science fiction-film fra 1983 regissert av Enzo G. Castellari. Hovedrollene spilles av Giancarlo Prete og George Eastman, mens sentrale biroller spilles av Fred Williamson og Anna Kanakis.

Filmen er også kjent under titler som Warriors of the Wasteland (USA) og Metropolis 2000.

Handling[rediger | rediger kilde]

Handlingen er lagt til en uhyggelig fremtid i en verden etter atomkrigen. En verden der menneskene er få og kampen for livet er hard.

"The Templars" er en gruppe skrupelløse mordere anført av sadisten "One" (George Eastman). De mener at siden de overlevde «smellet», er de de eneste som har livets rett. Dette praktiserer de ved å plyndre og myrde reisende som har slått seg sammen for å finne overlevende. Scorpion (Prete) har også overlevd, han er også en kjeltring, men ingen morder. Alene drar han i sitt superkjøretøy for å møte The Templars for å stoppe deres myrderier. På veien får han følge av den fargede Nider (Fred Williamson), en mester med en meget sofistikert pil og bue.
I mellomtiden har bandittene overfalt en transport, og eneste overlevende, kvinnen Alma, slepes gjennom en grusgrav etter Makos (Massimo Vanni) modifiserte fremtidskjøretøy. Scorpio beslutter seg for å hjelpe kvinnen Alma (Anna Kanakis). "One" er rasende over Scorpios inngripen og forlanger ham fanget. Scorpios tidligere makker Nadir dukker imidlertid opp og sammen opsøker de en gruppe sivilister for å få hjelp til Alma, som er såret etter oppgjøret med Mako. Scorpio nekter imidlertid å hjelpe sivilisterne mot The Templars og forlater dem, men situasjonen tilspisses da Scorpio fanges og tortureres av Ones folk. Nadir redder Scorpio, som gjenopptrenes og gjøres klar til det endelige oppgjøre med One og hans menn.

Om filmen[rediger | rediger kilde]

Helvete år 2019 er en av en rekke italienske fremtidsfilmer på 1980-tallet. Filmen har tydelig hentet inspirasjon fra de australske Mad Max filmene. På grunn av dens voldelige innhold fikk den problemer med filmsensuren i flere land på 1980-tallet.

I Norge[rediger | rediger kilde]

Filmen ble ikke vist på kino, men ble utgitt på video i 1984 av OVC under tittelen Helvete år 2019.[1] Den ble relansert på video i 1987[2] av Screen Entertainment.[3] Den ble samme år utgitt av Norsk Videoklubb under tittelen Etter Atomkrigen.[4]

Rollebesetning[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b «Helvete år 2019». Rarecultcinema. 2011. Besøkt 29.4.2016. 
  2. ^ a b Dagbladet Film
  3. ^ «helvete år 2019 (new barbarians, the)_800x582 | Norsk VHS.com». norskvhs.com. Besøkt 29. april 2016. 
  4. ^ «Videonytt nr 8». Norsk Videoklubb. januar–februar 1987. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]