Helt av det sosialistiske arbeid (Bulgaria)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Utmerkelsestegn for Helt av det sosialistiske arbeid (advers)
Utmerkelsestegnets revers

Helt av det sosialistiske arbeid (bulgarsk: Герой на социалистическия труд) er en bulgarsk utmerkelse og ærestittel innstiftet 15. juni 1948 ved dekret utstedt av presidentskapet i nasjonalforsamlingen. Ærestittelen ble gitt som belønning for framragende innsats i økonomi, forskning og utdanning, kunst og teknologi. Utmerkelsen ble først kalt Arbeidets helt, men fikk i 1950 navnet Helt av det sosialistiske arbeid. Den var den nest fremste av ærestitlene i Folkerepublikken Bulgaria og rangerte etter Helt av Folkerepublikken Bulgaria. Ærestittelen Helt av det sosialistiske arbeid ble avskaffet ved Bulgarias overgang til flerpartisystem og markedsøkonomi i 1990.

Utmerkelsestegn[rediger | rediger kilde]

Mottagere av ærestittelen Helt av det sosialistiske arbeid ble dekorert med et synlig utmerkelsestegn i form av en gullstjerne. Samtidig mottok de Georgi Dimitrov-ordenen. Gullstjernen består av en fasettert femtagget gullstjerne med hammer og sigd i midten. På reversen står innskriften «ГЕРОЙ НА СОЦИАЛИСТИЧЕСКИЯ ТРУД» (helt av det sosialistiske arbeid) over fire linjer. Stjernen er opphengt i et rødt bånd.

Ærestittelen og utmerkelsestegnet bærer likhet med utmerkelsen Helt av det sosialistiske arbeid i Sovjetunionen. Utmerkelsestegnet for begge er basert på symbolikken i den røde stjerne, samt hammer og sigd.

Tildeling[rediger | rediger kilde]

Tildeling av ærestittelen Helt av det sosialistiske arbeid fant sted mellom 1948 og 1990. I alt ble 1 718 personer hedret med denne ærestittelen.

Kilder[rediger | rediger kilde]

  • Furlan, Marjan: Socialist Bulgaria. Orders and Medals 1944–1991, Toronto: Militaria House, 1997, s. 10
  • Petrov, Todor: Bulgarian Orders and Medals 1878–2005, Sofia: Voenno izdatelstvo, 2005, s. 197. ISBN 954-509-317-X