Hopp til innhold

Senter for omsorgsforskning

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Senter for omsorgsforskning ble opprettet av Helse- og omsorgsdepartementet på bakgrunn av St.meld nr. 25 (2005–2006)[1] hvor det blant annet står at «Regjeringen foreslår å styrke forsknings- og utviklingsarbeidet knyttet til omsorgstjenestene og eldres helse og levekår, med spesielt vekt på demens. Dette skal skje gjennom etablering av regionale FoU-sentre for omsorgsforskning, og en gradvis opptrapping av forskningsmidler».

Senter for omsorgsforskning ble først etablert som et prøveprosjekt i 2005, deretter fast fra 2006 ved det som var Høgskolen i Gjøvik og som etter fusjonen i 2017 ble til NTNU i Gjøvik. Senterets første leder var den norske legen og sosiologen Tor Inge Romøren, som har aldersforskning som spesialområde. I 2008 etablerte man det nasjonale nettverket som i dag utgjør fem sentre for omsorgsforskning fra nord til sør i Norge.

Mandatet til Senter for omsorgsforskning er å samle, produsere og formidle kunnskap om omsorg og omsorgsarbeid. Målgruppene er politikere i helse- og omsorgssektoren, prosjektledere som arbeider med helse- og omsorgsprosjekter i kommunen, ledere og ansatte innen helse- og omsorgstjenesten, ledere ved utdanningsinstitusjoner med helse- og omsorgsfag, ulike brukerorganisasjoner, sykepleiere og sykepleierstudenter.

St.meld nr. 25 markerte begynnelsen på en planmessig økning av midler til omsorgsforskning. NOU 2011:11 «Innovasjon i omsorg»[2] og Meld. St. 29 (2012–2013) «Morgendagens omsorg»[3] fulgte opp og understøttet begrunnelsene for denne prioriteringen. Begge understreker betydningen av å styrke omsorgstjenestens kunnskapsgrunnlag, og begge påpeker behovet for en omsorgsforskning som står på egne ben: «Omsorgssektoren må få sitt eget kunnskapsgrunnlag for å sikre disse tjenestenes kompleksitet og egenart» står det skrevet i Stortingsmelding 29. Forsknings- og innovasjonsstrategien «HelseOmsorg21»[4] har også tatt til orde for et kunnskapsløft og en betydelig økning av midler til forskning innen de kommunale helse- og omsorgstjenestene.

Senter for omsorgsforskning består av om lag 70 forskere og en kommunikasjonsavdeling. Senteret er etablert ved Universitetet i Tromsø, Nord universitet, Høgskulen på Vestlandet, Universitetet i Agder sammen med Høgskolen i Sørøst-Norge, og ved NTNU på Gjøvik. Det nasjonale nettverket koordineres fra Gjøvik. De regionale sentrene som inngår i nettverket har fått navn etter hvilken tidligere helseregion de tilhører; Senter for omsorgsforskning, nord; Senter for omsorgsforskning, midt; Senter for omsorgsforskning, vest; Senter for omsorgsforskning, sør og Senter for omsorgsforskning, øst.

Senter for omsorgsforskning har siden starten utgitt sin egen rapportserie[5]. Den nasjonale konferansen for omsorgsforskning ble arrangert av Senter for omsorgsforskning for første gang i 2008 og har siden blitt arrangert annethvert år. I 2015 utga Senter for omsorgsforskning første nummer av Tidsskrift for omsorgsforskning. Dette er et nivå 1-tidsskrift som kommer ut fire ganger i året, med reportasjer, vitenskapelige artikler og fagartikler innen omsorgsarbeid.

I 2016 lanserte Senter for omsorgsforskning også Omsorgsbiblioteket, et digitalt bibliotek som skal samle og oppsummere kunnskap om omsorg og omsorgsarbeid. Gjennom Omsorgsbiblioteket utgir Senter for omsorgsforskning en egen serie med oppsummeringer av kunnskap[6].

Referanser

[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]