Legevakthåndboken

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Fra Legevakthåndbokens web-utgave

Legevakthåndboken er en klinisk referansehåndbok med beslutningsstøtte og behandlingsråd hovedsakelig beregnet på leger i legevakt. Den har også hatt stor utbredelse blant medisinstudenter, turnusleger og allmennleger siden den kom ut første gang i 1993.

Cecilie Arentz-Hansen og Kåre Moen var forfattere av de første tre utgavene av håndboken (1993, 1997, 2005).

Den fjerde utgaven av håndboken ble lansert i september 2012. I denne utgaven ble det foretatt en overgang fra papir til ren digital utgivelse, og håndboken er tilgjengelig som web-side og som app for smarttelefon. Helsebiblioteket har støttet prosjektet, og Legevakthåndboken er gratis tilgjengelig for alle med norsk ip-adresse.

Forlaget Gyldendal Akademisk er utgiver og har stått for layout og teknisk tilrettelegging. Nasjonalt kompetansesenter for legevaktmedisin (Nklm) har ansvaret for revisjon og tilpasning av det faglige innholdet. Den elektroniske versjonen av Legevakthåndboken har den samme struktur og inndeling som tidligere trykte versjoner. Stoffet er spisset mot legevakt og avgrensninger gjort mot fastlegens oppgaver. Akuttmedisindelen er rettet mot allmennlegenes funksjon og korresponderer med innholdet i de obligatorske kurs i akuttmedisin for allmennleger.

Ingrid H. Johansen og Jesper Blinkenberg fra Nklm er redaktører for den nye utgaven. Med seg i arbeidet har de hatt utvalgte allmennleger med interesse for legevaktmedisin, og ressurspersoner fra spesialisthelsetjenesten.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]