Norsk Bibliotekforening

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Norsk Bibliotekforening er en fri og åpen landssammenslutning som vil fremme utviklingen av bibliotek-, dokumentasjons- og informasjonsvirksomhet. Foreningen har om lag 3200 medlemmer, av disse er 2100 personlige medlemskap, de øvrige er bibliotek og andre institusjoner.

NBF ble stiftet 25. oktober 1913 i Stavanger, under det 6. norske bibliotekmøte. Foreningen arrangerer sine landsmøter hver 2. år, fremdeles i tilknytning til de norske bibliotekmøtene.

Foreningens leder fra 2014 er Mariann Schjeide.[1]; fra august 2013 er Sissel M. Berge fungerende leder.

Norsk Bibliotekforening har 16 lokalavdelinger. Medlemmer hører automatisk inn under lokalavdelingen i sin region. Foreningen har også 10 spesialgrupper hvor man kan delta i forhold til hvilke interesser man har. Organisasjonen gir ut medlemsbladet Bibliotekforum. Foreningens sekretariat ligger på Etterstad i Oslo, i samme bygg som Biblioteksentralen. NBFs virksomhet omfatter blant annet Tidsskriftformidlingen, et agentur for tidsskriftabonnement, som har de fleste norske bibliotek som kunder. Foreningen har tidligere stått som utgiver av katalogiseringsregler og klassifikasjonstabeller for norske bibliotek, oppgaver som i dag er overtatt av Nasjonalbiblioteket.

NBF har siden 1988 delt ut prisen Årets bibliotek. Flere av NBFs lokalavdelinger deler også ut fylkesvise utmerkelser.

NBF er medlem av IFLA, International Federation of Library Assosciations and Institutions, og EBLIDA, European Bureau of Library, Information and Documentation Associations. NBF samarbeider med BIBSYS om de nasjonale bibliotekmøtene, og har et jevnt og regelmessig samarbeid med forfatterorganisasjonene og andre utdannings- og skriftkulturorganisasjoner.

Ledere[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Norsk bibliotekforening 90 år, kilder til foreningens historie. 2003

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]