Heiko Bleher

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Heiko Bleher
Født18. oktober 1944 (75 år)
Frankfurt am Main
Mor Amanda Bleher
Beskjeftigelse Fotograf[1], forlegger[1], iktyolog, botaniker
Nasjonalitet Tyskland

Heiko Bleher (født 18. oktober 1944 i Frankfurt am Main) er en verdensberømt iktyologisk oppdager. Han driver det iktyologiske publiseringsselskapet Aquapress.

Heikos mor var Amanda Flora Hilda Bleher. Hennes far igjen var Adolf Kiel, en pioner innen planteakvaristikk. Da Bleher var fire år gammel, så han sine første discus i en utstilling ved Frankfurt Zoo som fortsatt var delvis ødelagt etter krigen.

Han ble med sin mor til Afrika og gjennom Europa på leting etter vannplanter. Da han var sju år gammel, tok moren ham, storebroren og hans to søstre med på discusjakt i Sør-Amerika, hvor de levde med de innfødte i et halvt år og samlet 60 nye arter av vannplanter, mange fisk og andre dyr. I 1959 bosatte Amanda seg i Brasil, og Heiko bygget der et plante- og fiskeoppdrettsanlegg i jungelen utenfor Rio.

I 1962 flyttet Heiko til USA for å studere på universitetsnivå. I 1964 oppdaget han rødmunntetraen som 18 år senere ble vitenskapelig beskrevet og fikk navnet Hemigrammus bleheri, oppkalt etter Heikos mor. Han oppdaget også «royal blue»-varianten av discus. I 1967 flyttet han firmaet sitt til Tyskland.

Hans første bok om discus ble utgitt i 1982. Året etter kom hans første dokumentarfilm, og flere filmer kom i årene som fulgte.

I 2008 ble han arrestert i Manaus, anklaget for miljøkriminalitet, for å ha forsøkt å ta med seg preserverte spesimener ut av landet uten tilstrekkelige tillatelser.[2]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Gemeinsame Normdatei, 8. mar. 2015, 133171353
  2. ^ «Arkivert kopi». Arkivert fra originalen 6. september 2008. Besøkt 2. september 2008. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]