Hedly Gustav Ridderseth

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hedly Gustav Ridderseth
Født13. juli 1886Rediger på Wikidata
Død30. des. 1941Rediger på Wikidata (55 år)
BeskjeftigelseLege Rediger på Wikidata
NasjonalitetNorge

Hedly Gustav Ridderseth (født 13. juli 1886 i Sigerfjord, død 30. desember 1941 i Elverum) var distriktslegeRøros. Han var en nær venn av Johan Falkberget og en betydelig person i Bergstadens samfunn.

Barndom og skolegang[rediger | rediger kilde]

Hedly Gustav var født på gården Ridderset i Sigerfjord. Han var den førstefødte av en søskenflokk på 11. Hedly hadde en lidenskap for bøker, noe som fulgte ham livet igjennom. Hans far Anton Ridderseth drev eget notbruk. At notbruket genererte penger samt at Hedly tidlig viste seg å være flittig hva angikk skolearbeid, var nok de avgjørende faktorene for at Hedly fikk utdanne seg videre.

Etter sin konfirmasjon 1901 kom Hedly til Bodø; her ventet seks år ved Bodø offentlige allmennskole. I 1907 ble han elev ved reallinja. Etter å ha vært innom tanken om å bli handelsmann bestemte han seg etter hvert for å vie sitt liv til legegjerningen.

Unge Ridderseth tok fatt på det medisinske embetsstudiet ved universitetet i Christiania høsten 1907. I studietiden bidro han aktivt i det akademiske livet i hovedstaden og foretok sin første utenlandsreise – til Sveits. Våren 1916 fullførte han den medisinske embedseksamen.

Tiden som lege[rediger | rediger kilde]

Hedlys første skritt som ferdigutdannet lege gjorde han under nøytralitetsvakten i Randøysund. Etter dette sto Andenes for tur – her var han konstituert distriktslege i to måneder. Videre var han lege en tid ved Ullevål sykehus før han i januar 1918 kom til Bergstaden (Røros). Her startet han først som vikarlege, etter hvert også sin egen praksis.

1. april 1926 ble han utnevnt til distriktslege for Røros distrikt. Dette distriktet var 500 km² større enn Vestfold fylke. Mang en strabasiøs tur på kryss og tvers over Rørosvidda i ugjestmildt klima ventet ham. Spanskesykens herjinger blant folk på denne tiden krevde sitt av en lege. Klima, stort ansvarsområde og et svakt og dårlig hjerte førte til at Hedly i 1935 bestemte seg for å søke til et varmere område.

Høsten 1935 tiltrådte han som distriktslege i Elverum.

Hedlys forhold til legegjerningen[rediger | rediger kilde]

Hedly hadde et ydmykt forhold til sitt yrke, sitat:

«En leges gjerning er en tjeners gjerning. Den lege som ikke skjønner det blir aldri noen god lege. Og han må om og om igjen forsøke å sette seg i den stolen den syke og lidende sitter i, -der er også hans plass. Han må framfor alt ikke ta plass i en stol høyere oppe, men helst en litt lengre nede. En virkelig lege må lide med den lidende og ha den dypeste respekt for sin broders smerte og angst. Følger han disse grunnreglene, kan ha håp om å komme den syke og nedbøyde en smule til hjelp»