Hedgefond

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Hedgefond er et samlebegrep for en profesjonelt forvaltet fondsinvestering som har relativt frie rammer for investeringsaktiviteten sammenlignet med ordinære verdipapirfond. Den vesentligste forskjellen ligger i forvalterens frihet til å benytte seg av ulike finansielle instrumenter, herunder derivater, og muligheten til å selge seg short og belåne porteføljen. Hovedsakelig skjer investeringene i aksje-, rente- og valutamarkedet, eventuelt også i råvaremarkedet og i andre finansielle markeder. Formålet med investeringene er typisk å gi positiv avkastning uavhengig av markedsutviklingen, såkalt absolutt avkastning.

For den enkelte investor gir fondet muligheten til å redusere (ved risikospredning) eller øke risikoen (belåning), avhengig av hvilken form for hedgefond man er investert i og hvilke risikopreferanser man har. Forårsaket av risikoen involvert, er det industristandard å kreve et minimum kapital innskudd og er ofte begrenset til privat personer. Det er også industristandard for hedgefond å ta et årlig forvaltningsgebyr på 1 til 2 prosent, i tillegg til å ta 10 til 20 prosent av avkastning gevinsten (two and twenty-rule).

For kapitalmarkedet bidrar hedgefond med å tilføre markedslikviditet. Samtidig bidrar muligheten for shortsalg og fører til at markedet reflekterer rett pris. Det vil si at «dyre» aktiva blir solgt og «billige» aktiva blir kjøpt inntil man oppnår en markedslikevekt hvor prisene reflekterer antatt virkelige verdier.

Hedgefond finnes i en rekke ulike varianter. Det er vanlig å klassifisere fondene etter aktivaklasse (aksje-, rente-, valuta- eller råvarefond), hvilken investeringsstrategi fondet har (Long/short, global macro, events, osv.) og hvilken juridisk struktur fondet har (onshore, offshore, AIF, UCITS, etc.). Fondets juridiske struktur spiller en stadig økende rolle, ettersom de ulike strukturene i ulik grad tilbyr beskyttelse av investoren.

Hedgefond i Norge[rediger | rediger kilde]

Finanstilsynet åpnet for hedgefond i Norge i 2010.[1][2]

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]