Hopp til innhold

Anglo-egyptisk Sudan

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Britisk-egyptisk Sudan
Anglo-Egyptian Sudan
السودان المصري الإنجليزي
As-Sūdān al-Maṣrī al-Inǧlīzī

Flagg
Flagg

Grunnlagt1899
Opphørt1. januar 1956
HovedstadKhartoum
Areal~2,505,813 km²
Befolkning~6.000.000
StyreformBritisk-egyptisk kondominium
Koloni
StatsoverhodeGeneralguvernør
Offisielle språkArabisk
Engelsk
Talespråk:
Sudanesisk arabisk
Mange andre.
StatskirkeSunniislam
sjiaislam
Ibadiislam
Andre
Eksisterte19. januar 1899-1. januar 1956
ValutaEgyptisk pund

Anglo-egyptisk Sudan (engelsk: Anglo-Egyptian Sudan; arabisk: السودان المصري الإنجليزي DIN: as-Sūdān al-Maṣrī al-Inǧlīzī) var navnet på det som i dag er Sudan og Sør-Sudan da det fra 1899 til Sudans uavhengighet i 1956 ble styrt som et britisk-egyptisk kondominium. Området utgjorde Nord-Afrika rett sør for Egypt og grenset i øst mot Rødehavet og Italiensk Øst-Afrika, i sør til de britiskstyrte områdene Kenya og Uganda og Belgisk Kongo og i vest til Fransk Ekvatorial-Afrika og Italiensk Libya.

Før 1899 hadde Sudan siden Muhammad Ali av Egypts erobring vært en del av Egypt, som siden den britisk-egyptiske krigen i 1882 hadde vært et britisk protektorat og før det formelt hadde vært underlagt Det osmanske riket, selv om de egyptiske visekongene på 1800-tallet stort sett hadde vært uavhengige. I 1882 gjorde Muhammad Ahmad opprør i Sudan og opprettet sin egen Mahdist-stat. I den blodige krigen som fulgte slo egyptiske og britiske soldater seg sammen for å angripe mahdistene, og til slutt gjenvant de kontrollen over landet. Ifølge en konvensjon av 19. januar 1899 ble Sudan så et britisk-egyptisk kondominium, det vil si et område hvor to eller flere stater likt deler og utøver suvereniteten over et område uten å dele dette inn i mindre soner.

Landet ble i teorien styrt av en generalguvernør som var innsatt av egypterne og godkjent av britene, men i praksis fungerte det som en britisk koloni styrt fra hovedstaden Khartoum.[trenger referanse] Fram til uavhengigheten i 1956 ble Sudan administrert av britene som to separate enheter: det hovedsakelig islamske Nord-Sudan (som i dag mest tilsvarer Republikken Sudan) og det i hovedsak kristne Sør-Sudan (i dag Republikken Sør-Sudan).[trenger referanse] Både det egyptiske og det britiske flagget ble benyttet i denne perioden.

Sudans viktigste produkter i denne perioden var gummi arabikum og bomull.[trenger referanse]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]