Harald Schwenzen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Harald Schwenzen
Harald Stammann Fries Schwenzen.jpg
FødtHarald Stammann Fries Schwenzen
18. mai 1895
Død16. april 1954 (58 år)
Søsken Hjalmar Fries, Per Schwenzen
Beskjeftigelse Skuespiller, filmregissør, filmklipper
Nasjonalitet Norge

Harald Stammann Fries Schwenzen (født 18. mai 1895 i Glücksburg i hertugdømmet Slesvig i Tyskland, død 16. april 1954 i Oslo) var en norsk skuespiller og filmregissør. Han opptrådte på Nationaltheatret og er blant annet kjent for å ha spilt roller som Don Carlos og Peer Gynt.

Siden han var formann i Skuespillerforbundet ble han arrestert flere ganger under okkupasjonen, og satt i fangenskap i Tyskland i årene 194445.

Han debuterte som filmskuespiller i 1920 i Victor Sjöströms filmatisering av Hjalmar Bergmans Mästerman. I 1922 skrev han manus til og regisserte Hamsuns Pan, og i 1929 spilte han en ledende rolle som advokat Sadolin i den norske filmen Laila. I 1948 hadde han rollen som den tyske general von Falkenhorst i Kampen om tungtvannet.

Han var gift med skuespillerinnen Astri Gulbrandsen. (1888-1980), og bror av manusforfatter Per Schwenzen og skuespiller Hjalmar Fries.

Filmografi[rediger | rediger kilde]

Skuespiller[rediger | rediger kilde]

Regissør[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

skuespillerstubbDenne biografien om en skuespiller er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.