Hansborg

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Hansborg
Braunius Prospekt Haderslev 1585.jpg
Braunius' prospekt over Haderslev fra 1585. Ytterst mot øst ses Hansborg (Hansbvrga)
Land DanmarkRediger på Wikidata
Kart

Hansborg
55°14′59″N 9°29′31″Ø

Hansborg var et firefløyet renessanseslott i Haderslev i hertugdømmet Slesvig, som i dag ses som ruin.

Hans den eldre[rediger | rediger kilde]

I 1544 ble Hans den eldre hertug i en del av Slesvig og Holsten, og han bosatte seg på Haderslevhus, som nå var blitt en eldre middelalderborg. Etter noen år besluttet Hans seg for å bygge et nytt, moderne slott som passet seg for en renessansefyrste. Byggmesteren ble Matheus Rubensaadt, som akkurat var ferdig med å bygge for Herluf Trolle og Birgitte Gøye. I oktober 1556 reiste Rubensaadt med sin familie til Haderslev, hvor han fikk laget de første tegninger samt lagt fundamentene til byggeriet. Grunnstenen ble lagt den 1. februar 1557.

Slottet[rediger | rediger kilde]

To år etter ansatte hertugen en ny byggmester, Hercules von Oberberg, som også siden bygget hertugens jaktslott Grøngård. Hans selv var dypt involvert i byggeriet og tok seg av både praktiske og administrative gjøremål. Han har hatt bestemte meninger om hvordan slottet skulle bli seende ut, og det har derfor trolig fra begynnelsen av vært meningen at Hansborg skulle bli et lukket, firesidet anlegg.

Hertugen flyttet inn i vestfløyen i 1562, og i 1566 stod sydfløyen med kirken ferdig. Nordfløyen ble først ferdig i 1582 og østfløyen i 1585, fem år etter Hans' død. Grunnplanen målte 81 x 75 meter og var i tre etasjer over en høy kjeller.

Frederik II oppholdt seg gjerne på Hansborg – som nå igjen ble kalt Haderslevhus,[1] – og i 1597 ble sønnen Christian IVs bryllup med Anna Cathrine av Brandenburg avholdt her. Slottet brant ned i 1644, og i 1979 ble deler av fundamentene frilagt. Kirken på Koldinghus er en kopi av Hansborgs.

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]