Grøngård

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Ruiner av dem Lusthus thom Gronenhagen. Til høyre i bildet en granittsøyle.
Inngang til ruinen

Grøngård (Gronenehagen, Grönenhavn, Grønhoff) var et vannslott i Sønderjylland, ca. 8 km. øst for Tønder. Slottet er i dag en ruin.

Grøngård var ferdigbygget omkring 1570 som jaktslott til hertug Hans den eldre, halvbror til kong Christian III. Det var trolig tegnet av den nederlandske arkitekten Hercules von Oberberg,[1] som også er kjent for andre slottsbyggerier i det samme området som Hansborg og Tønning slott. Forbildene fantes i fransk og italiensk renessansearkitektur.

Bygningen[rediger | rediger kilde]

Grøngård ble oppført som en enkelt bygning på 16m x 18m i tre etasjer, sentralt plassert i en oppdemmet liten sjø. Sokkelen var av granitt og selve bygningen av røde mursten med dekorasjoner i gotlandsk sandsten. Hjørnene hadde åttekantede tårn og hovedbygningen var dekket av et pyramideformet skifertak. Slottets sørvente fasade var trolig dekket av en loggia, og mitt foran fasaden førte en bro over til fastlandet.[2]

En liste over inventaret, Inventarium zum Grönenhavn som ble utarbeidet etter hertugens død, viste at slottet var innrettet komfortabelt, men også til representativ bruk. Det var blitt innkjøpt fliser, glass og byggematerialer fra Holland, og slottet hadde over 30 senger.[3]

Grøngård befant seg i et rikt jaktterreng, og ble også hertugens foretrukne utgangspunkt for fyrstelige jaktselskaper. Etter hertugens død ble slottet forlatt. Sten og byggematerialer ble gjenbrukt i andre bygninger, og Grøngård ble omsider revet i 1656. Ruinene ble utgravet av Nationalmuseet i årene 1953-1954 og i 1960.

Referanser[rediger | rediger kilde]