Hans Ledwinka

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hans Ledwinka
Født14. feb. 1878[1]Rediger på Wikidata
Klosterneuburg
Død2. mars 1967Rediger på Wikidata (89 år)
München
BeskjeftigelseIngeniør, gründer Rediger på Wikidata
BarnErich Ledwinka
NasjonalitetØsterrike
Østerrike-Ungarn
UtmerkelserRudolf-Diesel-medaljen
Honorary doctor of the Vienna Technical University
Stort fortjenstkors med stjerne og skulderbånd av Forbundsrepublikken Tysklands fortjenstorden (1965)

Hans Ledwinka (født 14. februar 1878, død 2. mars 1967) var østerriksk bildesigner.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Tidlige år[rediger | rediger kilde]

«Ryggrad-understell», utviklet av Hans Ledwinka i 1923 for Tatra. Selskapet brukte det moderniserte konsept frem til i dag.

Ledwinka ble født i Klosterneuburg i delstaten Niederösterreich, ikke langt fra Wien i dagens Østerrike. Den gangen var det en del av keiserriket Østerrike-Ungarn.

Ledwinka begynte sin karriere som en enkel mekaniker, men studerte senere i Wien. Som ung arbeidet han for Nesselsdorfer-Wagenbau i Nesselsdorf, selskapet som senere skulle bli kjent som Tatra i Mähren i dagens Tsjekkia. Han arbeidet først med konstruksjon av jernbanevogner og ble senere engasjert i bygging av de første biler ved fabrikken. Han tegnet en seks-sylinderet, 5,3-liter bil, benevnt som Type U. I 1917, men mens første verdenskrig var i gang forlot hen bedriften for å begynne hos bilprodusenten Steyr.

Sjefskonstruktør hos Tatra[rediger | rediger kilde]

Ledwinka vendte tilbake til Nesselsdorfer-Wagenbau og mellom 1921 og 1937 var han deres sjefskonstruktør. Han oppfant et rammeløst, sentralt rørformet understell av stålrør (såkalt «ryggrad-understell») med pendelaksel, uavhengig fjæring og bakmontert luftavkjølt boksermotor. En annen av hans betydelige bidrag til bildesign var utviklingen av det strømlinjeformet karosseri. Under hans ledelse kunne Tatra bringe til markedet den første strømlinjeformet bil som ble masseprodusert. Sammen med sin sønn, Erich som tok over som sjefkonstruktør ved Tatra, utviklet Ledwinka og den tysk ingeniøren Erich Übelacker de strømlinjeformet Tatra-modellene T77, T77a, T87, og T97. Alle disse modellene hadde luftavkjølt, bakmontert motor.

Kontrovers med Volkswagen[rediger | rediger kilde]

Både Nazi-Tysklands diktator Adolf Hitler og Ferdinand Porsche fra den tysk bilprodusenten Porsche var påvirket av Tatras bilmodeller.[2] Hitler var en ivrig bilentusiast, og hadde blitt kjørt i Tatra-biler under sine politiske turnerer i Tsjekkoslovakia.[2] Han hadde spist gjentatte ganger med Hans Ledwinka.[2] Etter en av disse middagene skal Hitler ha bemerket til Porsche: «Dette er bilen for mine veier.»[2][3] mens boken Car Wars har sitert Hitler til å ha sagt: «dette er den typen bil jeg vil ha for mine motorveier.»[4] I uansett tilfelle skal Porsche ha innrømmet angående Ledwinka, «Vel, tidvis når jeg ser over hans skulder og tidvis ser han over mine,» da han formga Volkswagen.[2][3][4]

Det er ingen tvil om at Volkswagen Boble har en påfallende likhet med de tidligere Tatra.[2] Tatra gikk til sak, men det stoppet opp da Nazi-Tyskland invaderte Tsjekkoslovakia. Samtidig ble Tatra tvunget til å stoppe å produsere T97. Saken ble gjenopptatt etter den andre verdenskrig og i 1961 betalte Volkswagen til Ringhoffer-Tatra 3 000 000 tysk mark som minnelig ordning.[2][3][4]

Siste år og arv[rediger | rediger kilde]

Etter den andre verdenskrigen ble Ledwinka anklaget for samarbeid med Nazi-Tysklands okkupasjonsstyrker og satt fengslet i fem år i Tsjekkoslovakia. Etter at han ble sluppet fri i 1951 nektet han å arbeide videre for Tatra, og trakk seg tilbake til München hvor han døde i 1967.

I 2007 ble Hans Ledwinka innlemmet i European Automotive Hall of Fame

Ledwinkas sønn Erich var som sin far også bildesigner. Han formga den unike Haflinger for Steyr-Daimler-Puch, foruten også terrengkjøretøyet Pinzgauer. Begge benytter rørformet understell og svingbare portalaksler.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Archive of Fine Arts, cs.isabart.org, abART person-ID 78486, besøkt 1. april 2021[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ a b c d e f g Willson, Quentin (1995): The Ultimate Classic Car Book. New Your, New York: DK Publishing Inc. ISBM 0-7894-0159-2. s. 214-215
  3. ^ a b c Margolius, Ivan & Henry, John G. (1990): Tatra - The Legacy of Hans Ledwinka, Harrow, SAF
  4. ^ a b c Mantle, Jonathan (1997): Car Wars: Fifty Years of Backstabbing, Infighting, And Industrial Espionage, Arcade Publishing

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Margolius, Ivan & Henry, John G. (1990): Tatra - The Legacy of Hans Ledwinka. Harrow: SAF. ISBN 0-946719-06-3.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]