Tatra 77

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Tsjekkiske Tatra 77 (T77) er den første serieproduserte bil med aerodynamisk konstruksjon. Den ble utviklet av Hans Ledwinka og Paul Jaray som hadde tidligere arbeide med Zeppelin-posjektet. Bilen ble først presentert i 1934. Tatra 77 er en bil som er bygget for hånd konstruert omkring et sentralt chassis av stålrør, og har en 75 h/k (56 kW) 3,4 liters luftkjølt bakmontert V-8 motor. Konstruktørene hadde i utstrakt grad brukt lette magnesiumlegeringer i motoren, girkassen, fjæringen og karosseriet. Den senere model T77a kunne oppnå en toppfart på over 150 km/t (93 mph) på grunn av dens avanserte aerodynamiske utførelse som ga lav luftmotstand.[1][2][3][4][5]

Historie[rediger | rediger kilde]

Tatra Company begynte bygging av biler i 1897 i Kopřivnice, Moravia (dagens Tsjekkia), noe som tilsier at det er verdens tredje eldste og fremdeles eksisterende bilfabrikk i verden. Under ledelse av Hans Ledwinka har selskapet hatt mange av bilindustrens genier gjennom historien, inkludert Erich Übelacker og Paul Jaray som begge konstruerte Tatra 77.[6]

Tatra 77 model 1:10 by Paul Jaray, 1933
Tatra 77 early prototype, 1933

Paul Jaray og Tatra V570[rediger | rediger kilde]

Paul Jaray arbeidet først for Luftschiffbau Zeppelin (LZ) hvor han fikk erfaring med aerodynamisk konstruksjon av luftskip. Han brukte sin tilgang til LZ's vindtuneller og etterhvert overførte strømlinjeprinsippet i bilbyggingen. I 1927 grunnla han et selskap som var spesialisert i utvikling av bilkarosserier og salg av lisenser til de store bilfabrikkene.Tatra var den eneste som brukte Jarays strømlinjeprinsipp, de begynte med Tatra 77.

Før bygging av den store luksuriøse T77, konstruerte Jaray det aerodynamiske karosseri for Tatra 57, en mellomstor model. Prototypen ble ikke videre utviklet, og nådde ikke produksjonsstadiet. Istedenfor konstruerte Jaray to prototyper for et konsept, benevnt som Tatra V570, som lå nærmere hans strømlinjeformede aerodynamiske prinsipper, i likhet med en folkevogn.

Bygging av en luksuriøs state-of-the-art car[rediger | rediger kilde]

Likevel hadde Tatra på den tid en rimelig bil i sin produksjonsserie som solgte bra, den var populær på grunn av den enkle og pålitelige tradisjon som hadde startet med Tatra 11. Selv om ledelsen så fordelene ved Jarays konsept trodde de at den nye modellen bare ville bli enda en modell med begrenset produksjon. Ledwinkas team stoppet derfor videre arbeid med V570 og konsentrerte seg om konstruksjon av store luksuriøse biler. Tatra siktet seg inn mot å bygge state-of-the-art biler som skulle være raske, stabile, nærmest lydløse, økonomiske og bygget etter de mest rigorøse standarder, så vel som de skulle reflektere moderne aerodynamisk forskning.[7]

Publikums reaksjon[rediger | rediger kilde]

"Tatra 77, fremtidens bil"
fra datidens avisanonnse

Hans Ledwinka var sjef-designer og ansvarlig for utvikling av den nye bilens chassis, mens Erich Übelacker var ansvarlig for karosseriet. Utviklingen ble hemmeligholdt frem til den offentlige presentasjon 3. mai 1934 på motormessen i Praha. Bilen ble demonstrert på veien fra Praha til Karlovy Vary hvor den lett oppnådde 145 kilometer i timen (90 mph) og forundret journalister hvor lett den var å betjene og hvor komfortabel den var å kjøre i alle hastigheter over 100 km/t (62 mph). Samme år ble T77 presentert på motormessen i Paris hvor den stod i sentrum for oppmerksomheten, ikke bare fordi den var a-typisk, men også for dens prestasjoner.

Notable eiere[rediger | rediger kilde]

"Tatra 77, den elegante bil"
Avisannonse i tiden

Tatra 77 var favoritten til Tatras designer, ingeniøren Erich Übelacker, som Eide og brukte en T77 siden 1934. Andre kjente eiere av T77s var: Milos Havel (eier av et filmstudio i Praha som kjøpte sin i 1935), Edmund Rumpler (østerriksk bilkonstruktør som tegnet Rumpler Tropfenwagen i 1921), Edvard Beneš (utenriksminister på 1930-tallet og senere president i Tsjekkoslovakia).[8]

Konstruksjon[rediger | rediger kilde]

The Tatra 77 og dens motor vises på motoressen i Berlin

Flere bilkonstruktører rundt om i verden prøvde å bygge en aerodynamisk bil på den tid, men Tatra var den første til å introdusere en vellykket serieprodusert bil. Det var mange grunner til at Tatras konstruktører tok en slik revolusjonær tilnærming til unnfangelsen av den nye bilen. Først og fremst var målet å redusere luftmotstanden (den øker proporsjonalt i andre potens med farten). En bil med et vanlig karosseri trenger en meget kraftig motor for å oppnå høyere hastighet. Tatras nye karosseri ble testet i vindtuneller. Likevel krevde det nye karosseriet en forandring av hele bilens konsept.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Cheating Wind - Aerodynamic Tech and Buyers Guide». europeancarweb.com. Besøkt 13. mars 2008. 
  2. ^ «Tatra 77 aerodynamic car (czech)». Besøkt 17. mai 2010. 
  3. ^ Optimization and computational fluid dynamics, Gàbor Janiga, Springer, 2008, page 196
  4. ^ Winning the oil endgame: innovation for profits, jobs and security, Amory B.
  5. ^ «Conceptcarz.com». Besøkt 17. mai 2010. 
  6. ^ Ivan Margolius and John G.
  7. ^ «History of aerodynamics». Arkivert fra originalen 17. mai 2010. Besøkt 17. mai 2010.  Arkivert 17. mai 2010 hos Wayback Machine.
  8. ^ «International streamlined Tatra site». Arkivert fra originalen 23. mai 2010. Besøkt 17. mai 2010.  Arkivert 12. oktober 2006 hos Wayback Machine.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]