Hans Holbein den eldre

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Hans Holbein den eldre
Holbein d AE.jpg
Født1465[1]Rediger på Wikidata
Augsburg[2]Rediger på Wikidata
Død1524[3][1]Rediger på Wikidata
BaselRediger på Wikidata
Søsken Sigmund Holbein, Anna BurgkmairRediger på Wikidata
Barn Ambrosius Holbein, Hans Holbein den yngreRediger på Wikidata
Beskjeftigelse Kunstmaler[1]Rediger på Wikidata
Nasjonalitet TysklandRediger på Wikidata

Hans Holbein (født rundt 1465 i Augsburg; død rundt 1524 i Basel eller Isenheim) var en tysk maler som virket i overgangen mellom seingotikken og renessansen. Hans Holbein var eldste medlem av en berømt familie malere som også omfattet broren Sigmund og sønnene Ambrosius og Hans Holbein den yngre.


Stil[rediger | rediger kilde]

Skjønt han naturlig er blitt stilt i skyggen av sin berømte sønn av samme navn, er han selv en betydelig mester. Han slutter seg under innflytelse fra Martin Schongauer til den realistiske retning, viser evne for skarp karakterisering, så figurene i hans religiøse bilder ofte virker som levende portretter, og ikke mindre for kraftig og varm farveharmoni. Særlig hans vwrker fra hans senere tid viser ham som en tilhenger av den italieniserende retning, således det skjønne Sebastians-lter (1516, Münchens Pinakotek). Hans flid som maler hjalp ham imidlertid ikke ut av hans økonomiske vanskeligheter, oftere ble det gjort udtantning hos ham.

Foruten i sin fødeby virket han i Ulm, Frankfurt am Main og Alsace.

Verker[rediger | rediger kilde]

Hans mest kjente malerier er: Fire tavler fra 1493 (Marias ungdomslevned) i domkirken i Augsburg, i denne bys galleri: Hovedverkene Santa Maria Maggiores Basilika (1499), Peterskirken (ca. 1504) og et votivbilde fra 1502 med tre scener fra Kristi levned, altertavlen (1501) for Dominikanerkirken i Frankfurt, de 16 alterbilder fra abbediet Kaisheim (Kristi ungdoms- og pasjonshistorie) i Münchens Pinakotek; ennvidere mannlig portrett i Darmstadt (1515) og de fire alterfløyer (1512; Augsburg) med fremstillinger av legenden om Ulrik og Wolfgang med mere, som tidligere var tilskrevet den yngre Holbein, likesom den vakre Livets brønn (1519, Lisboa, Kongen av Portugal).


Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b c Web umenia, besøksdato 7. april 2018, www.webumenia.sk
  2. ^ Gemeinsame Normdatei, besøksdato 10. desember 2014
  3. ^ Autorités BnF, besøksdato 10. oktober 2015, data.bnf.fr

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

(en) Hans Holbein d. Ä. – kategori av bilder, video eller lyd på Commons