Hamlet (1996)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hamlet
Generell informasjon
Prod.landStorbritannias flagg Storbritannia
USAs flagg USA
Lengde242 min.
SpråkEngelsk
Bak kamera
RegiKenneth Branagh
ProdusentDavid Barron
ManusforfatterKenneth Branagh
Basert påHamlet 
av William Shakespeare
MusikkPatrick Doyle
SjeffotografAlex Thomson
KlippNeil Farrell
Foran kamera
MedvirkendeKenneth Branagh
Julie Christie
Billy Crystal
Gérard Depardieu
Charlton Heston
Derek Jacobi
Jack Lemmon
Rufus Sewell
Robin Williams
Kate Winslet
Annen informasjon
Budsjett18 millioner dollar[1]
Totalomsetning4 739 189 dollar[1]
Prod.selskapCastle Rock Entertainment
DistributørColumbia Pictures
Premiere
  • 25. desember 1996 (1996-12-25)
Eksterne lenker

Hamlet er en amerikansk-britisk dramafilm fra 1996. Den bygger på William Shakespeares tragedie Hamlet, og er regissert av Kenneth Branagh, som også spiller tittelrollen som prins Hamlet. Ellers har Derek Jacobi rollen som Kong Claudius, Julie Christie som Gjertrud, Kate Winslet som Ofelia, Michael Maloney som Laertes, Richard Briers som Polonius og Nicholas Farrell som Horatio. Ellers dukker også Robin Williams, Gérard Depardieu, Jack Lemmon, Billy Crystal, Rufus Sewell, Charlton Heston, Richard Attenborough, Judi Dench, John Gielgud og Ken Dodd opp i mindre roller.

Filmen er spesielt kjent for å være den første filmversjonen som ikke er forkortet; Branaghs Hamlet har en spilletid på litt over fire timer. Den lengste filmversjonen før Branaghs film var en britisk TV-film fra 1980, hvor Derek Jacobi hadde tittelrollen. Den varte tre og en halv time.

Handlingen er i filmen modernisert til 1900-tallet, men handlingen er fortsatt lik; hvorledes prins Hamlet (Branagh) ønsker å hevne seg på sin onkel Claudius, som har drept Hamlets far, kongen av Danmark, og deretter erobret tronen og giftet seg med Hamlets mor. Innspillingen foregikk hovedsakelig på Shepperton Studios, mens deler av filmen ble spilt inn på Blenheim Palace. Hamlet var også den siste store dramafilmen som ble spilt inn på 70 mm film inntil 2012, da Paul Thomas Anderson's The Master ble utgitt.

Hamlet fikk god kritikk, og ble ansett blant flere som en av de beste filmversjonene til et Shakespeare-stykke noen gang. Den gjorde det imidlertid ikke så godt kommersielt, og tjente kun 5 millioner dollar mot et budsjett på 18 millioner. Filmen ble nominert til fire Oscar-priser under utdelingen i 1997: beste scenografi (Tim Harvey), beste kostymer (Alexandra Byrne), beste originalmusikk (Patrick Doyle) og beste filmatisering (Kenneth Branagh).

Medvirkende[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Hamlet (1996). Box Office Mojo. Besøkt 15. juli 2015.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]